China lăsată în ofsaid: Țări din estul și centrul Europei, inclusiv România, resping summit-ul 17+1

  • 09 Februarie 2021 12:32
China lăsată în ofsaid: Țări din estul și centrul Europei, inclusiv România, resping summit-ul 17+1

Întâlnirea la nivel înalt dintre Beijing și state central și est-europene constituie un proiect de prestigiu pentru China. Cu toate acestea, multe guverne resping acest summit, întorcând spatele șefului statului, Xi Jinping.

Summit-ul cu China al celor 17 state central și est-europene ar putea constitui pentru China o pierdere. După cum a aflat cotidianul citat din cercuri diplomatice, România și statele baltice doresc să participe, dacă va fi cazul, doar cu reprezentanți de rang inferior, deși în acest an ar urma să participe la summit însuși șeful de partid și de stat al Chinei, Xi Jinping, transmite g4media.ro.

Beijingul a inițiat formatul 17+1 pentru a-și consolida influența asupra unor țări ca Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia sau Grecia, evitând Uniunea Euopeană. Ultima întâlnire în această formulă planificată pentru primăvara 2020 a fost amânată din cauza crizei generate de coronavirus.

În pofida participării valoroase din partea chineză, interesul mai multor state față de întâlnirea video de marți este redus. Potrivit unor informații din cercurile diplomatice aflate de cotidianului citat, în ultimele zile Beijingul a încercat febril să convingă statele baltice și Polonia să trimită la summit reprezentanți importanți.

Însă, potrivit unei confirmări solicitate de „Politico”, Lituania și Estonia au afirmat că nici președinții și nici premierii lor nu vor participa la acest summit. Lituania a lăsat în suspensie și dacă va da sau nu curs invitației din partea Chinei. Potrivit informațiilor cotidianului citat aflate din cercuri diplomatice, România se mai gândește dacă va participa sau nu.

Pentru China, poziția ezitantă dusă până la respingere a țărilor constituie un afront. Cu toate acestea, Beijingul a dezamăgit lunile trecute în mod repetat statele baltice și altele din cele 17 state, cum ar fi Polonia, iar mulți nu mai văd niciun avantaj în acest format.

Promisiunile Chinei privind de exemplu măsuri de infrastructură erau la început prea mari, însă Beijingul nu a acționat cum era de așteptat. În plus, după cum se vehiculează în cercurile diplomatice, da data aceasta ar fi vorba despre un summit pur politic și nu de natură economică, ceea ce nu a fost pe placul multor țări.

Ținând seama de neînțelegeri, până la acest moment nu există încă un anunț oficial pentru summit – deși formatul 17+1 este pentru China un proiect de prestigiu. Deocamdată doar Ungaria și Serbia au confirmat participarea.

Ungaria este atrasă de mai multă vreme de China. Prim-ministrul Viktor Orbán a permis la sfârșitul lunii ianuarie aprobarea de urgență a vaccinului chinez Sinovac. În restul Europei, acest vaccin nu este admis. Prin acest pas crește credibilitatea față de vaccinul controversat.

La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat oficial că va participa la summit. Cu puțin timp înainte, Polonia a încheiat un acord privind exportul unor produse agricole către China.

Sursa: Handelsblatt / Autor: Dana Heide / Traducerea: Imola Stănescu (Rador)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău