China l-a numit pe fostul său negociator-șef la conferințele de mediu emisar special pentru climă

  • 25 Februarie 2021 10:13
China l-a numit pe fostul său negociator-șef la conferințele de mediu emisar special pentru climă

China l-a numit pe Xie Zhenhua, negociatorul său principal la conferințele cruciale de mediu de la Copenhaga și Paris, noul său emisar special pentru schimbările climatice, a confirmat joi Ministerul Ecologiei și al Mediului, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Decizia survine în contextul în care Beijingul încearcă să restabilească diplomația în acest domeniu cu Statele Unite după o pauză de patru ani în timpul administrației lui Donald Trump.

Ministerul a precizat că numirea negociatorului veteran reflectă angajamentul Chinei față de întărirea comunicării cu toate părțile în ce privește schimbările climatice.

Xie a condus din 2007 până în 2018 delegația chineză la negocierile pentru acordurile privind schimbările climatice. Se crede că relația sa personală cu omologul american Todd Stern a ajutat la adoptarea Acordului de la Paris la sfârșitul lui 2015.

Devenit președinte în 2017, Donald Trump a refuzat să-l înlocuiască pe Stern și a început procesul de retragere a Statelor Unite din acord în același an.

Washingtonul a revenit recent în Acordul de la Paris sub președinția lui Joe Biden, care l-a numit pe fostul secretar de stat John Kerry emisar special pentru climă.

Numirea lui Xie în funcție era în mare măsură anticipată de la începutul lunii, John Kerry declarând pentru Reuters că acesta este un 'lider' și un 'avocat capabil' pentru China.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău