China, Japonia și Coreea de Sud au convenit să promoveze dialogul dintre Coreea de Nord și SUA

  • 24 Decembrie 2019 11:56
China, Japonia și Coreea de Sud au convenit să promoveze dialogul dintre Coreea de Nord și SUA

China, Japonia și Coreea de Sud au convenit să coopereze pentru a promova dialogul dintre Statele Unite și Coreea de Nord, a declarat marți, la Chengdu, președintele sud-coreean Moon Jae-in, în urma unui summit între cele trei țări, relatează Reuters.

Coreea de Nord a stabilit un termen limită pentru sfârșitul acestui an pentru ca Statele Unite Statele să schimbe ceea ce Phenianul consideră o politică de ostilitate, pe fondul impasului în care se află eforturile de a progresa în ce privește promisiunea celor două state de a pune capăt programului nuclear nord-coreean și de a institui o pace durabilă, amintește Reuters.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele SUA Donald Trump s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, dar nu s-a înregistrat niciun progres substanțial în ce privește dialogul, în timp ce Phenianul a cerut să fie ridicate mai întâi sancțiunile internaționale dure impuse Coreei de Nord.

În urma unei întâlniri în orașul Chengdu (Sichuan, sud-vestul Chinei) cu premierii chinez Li Keqiang și japonez Shinzo Abe, președintele sud-coreean Moon a declarat că cele trei țări au convenit asupra necesității unei comunicări strânse.

''Coreea de Sud, China și Japonia au fost de acord să continue o comunicare și cooperare strânse având ca scop denuclearizarea și o pace de durată în Peninsula Coreeană", a declarat Moon în cadrul unei conferințe de presă comune.

''Am împărtășit părerea conform căreia pacea în Peninsula Coreeană este în interesul comun al celor trei țări și am decis să lucrăm împreună pentru a asigura că denuclearizarea și pacea continuă printr-un prompt dialog Coreea de Nord-SUA'', a adăugat el.

Premierul chinez a menționat că participanții la summit au reafirmat nevoia de a căuta o soluție la problema Coreei de Nord prin dialog și de a coopera în acest sens.

China este cel mai important susținător economic și diplomatic al Coreei de Nord, deși și-a exprimat preocuparea în legătură cu testele cu rachete și nucleare efectuate în mod repetat de Phenian, menționează Reuters. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău