China își trimite fostul ambasador din Rusia la Kiev pentru a negocia o „reglementare politică a crizei ucrainene"

  • 12 Mai 2023 19:45
China își trimite fostul ambasador din Rusia la Kiev pentru a negocia o „reglementare politică a crizei ucrainene

China a anunțat vineri că va trimite un reprezentant special în Ucraina, Rusia și alte țări europene pentru a discuta despre o "reglementare politică a crizei ucrainene", diplomatul ales fiind chiar fostul ambasador al Chinei la Moscova, Li Hui, informează Agerpres.

„Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franța, Germania și Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părți despre o reglementare politică a crizei ucrainene", a declarat presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. 

Li Hui este fost viceministru al afacerilor externe și specialist în spațiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 și 2019, având contacte regulate cu președintele rus Vladimir Putin. 

Li Hui este diplomatul chinez de cel mai înalt rang care se deplasează în Ucraina după declanșarea invaziei ruse de la sfârșitul lui februarie 2022. Președintele chinez Xi Jinping a discutat la telefon luna trecută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar China a anunțat atunci că Li Hui se va afla, la o dată neprecizată, în fruntea unei delegații ce va vizita Ucraina și alte țări. 

China afirmă că a menținut permanent dialogul cu Ucraina la nivel diplomatic și că are o poziție neutră în acest conflict, cu toate că întreține relații privilegiate cu Rusia, notează AFP. 

La sfârșitul lui februarie, MAE chinez a publicat o poziție în 12 puncte privind criza ucraineană, în care a cerut în special respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, subînțelegându-se și cea a Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău