China interzice importul de porci din R.Moldova

  • 17 Octombrie 2018 12:35
China interzice importul de porci din R.Moldova

Administrația vamală chineză a anunțat miercuri că a interzis importurile de porci și produse din carne de porc din Republica Moldova, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Interdicția vine în urma descoperirii a cinci focare de pestă porcină în Republica Moldova, a informat Administrația vamală chineză.

De asemenea, China, cel mai mare exportator global de carne de porc, a ordonat returnarea sau distrugerea produsele livrate din Republica Moldova.

Decizia vine după ce autoritățile chineze au interzis importurile de porci și produse din carne de porc din Bulgaria și Belgia, în urma descoperirii unor focare de pestă porcină africană, precum și importurile din Japonia, care este afectată de pesta porcină clasică.

Statul asiatic a interzis transportul porcilor vii și produse din carne de porc, atât din regiunile unde a fost raportată pesta porcină africană, cât și din provinciile vecine, după ce mai multe cazuri de pestă porcină au fost raportate în China.

Până acum, virusul a fost descoperit în opt țări din estul UE, precum și în Ucraina și Rusia. România, Polonia, Ungaria și Bulgaria sunt țările cele mai afectate de pesta porcină africană, autoritățile și fermierii fiind extrem de îngrijorați din cauza ritmului în care se răspândește epidemia. În august, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial și până în prezent, sacrificând aproximativ 350.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Germania, Spania și Franța sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.

Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est și în China - cel mai mare producător global de carne de porc - unde apar zilnic noi cazuri la distanțe mari unul față de altul.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament.

Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău