China interzice examenele scrise în ciclul primar, pentru a mai reduce din presiunea asupra elevilor

  • 30 August 2021 14:22
China interzice examenele scrise în ciclul primar, pentru a mai reduce din presiunea asupra elevilor

Autoritățile chineze au anunțat luni că interzic examenele scrise pentru copiii de șase și șapte ani din ciclul primar, în încercarea de a mai reduce presiunea asupra elevilor, percepută ca o frână în calea natalității. Povara financiară pe care o implică o educație de calitate în China este deseori cauza pentru care cuplurile aleg să nu aibă un copil, în contextul în care autoritățile încearcă să stimuleze natalitatea pe fondul încetinirii creșterii economice, relatează BBC, citat de digi24.ro.

Beijingul a început luna trecută o amplă reformă în sistemul educațional, unde volumul excesiv de muncă al elevilor și costurile prohibitive ale cursurilor de sprijin sunt tot mai criticate, scrie sursa citată.

Învățământul din China este deosebit de competitiv și elitist, pentru a reuși la examenul de maturitate, numit ''gaokao'', care stabilește la sfârșitul liceului accederea sau nu în învățământul superior.

Conform noilor directive publicate luni de Ministerul Educației, nu va mai fi posibil să se organizeze examene scrise în primul și în al doilea an de școală primară.

„Examenele prea dese îi încarcă foarte mult pe elevi și îi supun unei presiuni enorme", susține ministerul. Acest lucru "le afectează sănătatea mintală și psihică", a adăugat ministerul.

Autoritățile au început reforma de luna trecută, când au interzis cursurile de sprijin private în weekend și în timpul vacanțelor școlare.

Măsura a produs un cutremur în sectorul educațional comercial, extrem de profitabil, și pune sub semnul întrebării locul de muncă pentru milioane de profesori.

Povară financiară pentru părinții care vor o educație de calitate pentru copiii lor

Obsedați de reușita copiilor, părinții chinezi obișnuiesc să îi înscrie pe aceștia la o multitudine de cursuri extrașcolare, deseori extrem de scumpe.

Cei care își permit cumpără de asemenea locuințe în apropierea celor mai bune școli pentru a-și putea trimite copiii la ele. Acest fenomen a dus la creșterea prețurilor în sectorul imobiliar, relatează AFP, citată de Agerpres.

Însă, mai scriu sursele citate, povara financiară pe care o implică o educație de calitate este deseori cauza pentru care cuplurile aleg să nu aibă un copil, în contextul în care autoritățile încearcă să stimuleze natalitatea pe fondul încetinirii creșterii economice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău