China încearcă să submineze influența Rusiei tocmai în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova

  • 21 Martie 2023 14:56
China încearcă să submineze influența Rusiei tocmai în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova

Liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală au fost invitați de președintele chinez Xi Jinping în mai la primul Summit China-Asia Centrală, Beijingul întărindu-și astfel influența în această regiune, unde fosta putere tutelară rusă este contestată, relatează AFP și Agerpres.

În telegrame de felicitare trimise separat luni și marți cu ocazia Nowruz, sărbătoare tradițională care marchează venirea primăverii și Noul An Persan, Xi Jinping i-a invitat pe liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Uzbekistanului și Tadjikistanului în mai pentru „primul Summit China-Asia Centrală”.

Aceste patru țări au publicat telegramele.

Turkmenistanul, țară izolată și un furnizor de gaz important al Chinei, nu a comunicat încă pe acest subiect.

Aceste state autoritare fac parte din „Noile Drumuri ale Mătăsii”, un proiect gigant de infrastructuri rutiere, feroviare și portuare inițiat de China.

Rusia, care consideră Asia Centrală drept zona sa de influență de la mijlocul secolului al XIX-lea, își vede rolul contestat, în timp ce aliații săi tradiționali din regiune sunt curtați de China, Turcia și țările occidentale.

Această tendință s-a accelerat de la invazia rusă din Ucraina, deși Moscova deține în continuare pârghii de influență puternice.

Tot mai multe țări vor să înlocuiască influența rusă în Asia Centrală

În ultimele luni, în afară de Xi Jinping, președinții rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, președintele Consiliului European, Charles Michel, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au deplasat în Asia Centrală.

De asemenea, un summit online în format 5+1, organizat de Xi Jinping, a avut loc în ianuarie 2022 cu ocazia a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Asia Centrală după căderea Uniunii Sovietice.

Cele patru telegrame sunt asemănătoare, Xi Jinping insistând asupra consolidării legăturilor între China și Asia Centrală.

Trimiterea acestor telegrame a coincis cu începerea vizitei de 3 zile pe care președintele chinez Xi Jinping o efectuează la Moscova, liderul de la Beijing vorbind în timpul discuțiilor despre „dragul său prieten” Vladimir Putin, pe care l-a asigurat că va câștiga un nou mandat de președinte al Rusiei la alegerile de anul viitor.

„Este adevărat că țările noastre împărtășesc aceleași obiective sau unele similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea țărilor noastre... putem coopera și lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele. Sunt foarte fericit că pot vizita din nou Rusia, la invitația dumneavoastră. Și că Rusia este prima țară pe care am vizitat-o ​​după realegerea mea ca președinte al Chinei”, i-a mai spus Xi lui Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău