China îi amenință cu moartea pe separatiștii din Taiwan

  • 23 Mai 17:20
China îi amenință cu moartea pe separatiștii din Taiwan

Beijingul a afirmat joi că exercițiile militare chineze în jurul Taiwanului sunt un "avertisment serios" pentru separatiștii din insula independentă de facto față de China, transmite AFP, scrie Agerpres.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomației chineze, a declarat că "toate forțele separatiste care susțin independența Taiwanului vor sfârși în sânge, cu capetele sparte, când se vor confrunta cu evenimentul istoric al unei reunificări complete a Chinei", relatează sursa.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul Chinei.

Președintele taiwanez Lai Ching-te a promis în aceeași zi că va continua să apere valorile libertății și democrației în fața provocărilor și amenințărilor "externe", informează Reuters.

El li s-a adresat unor ofițeri în orașul Taoyuan din nordul insulei, la numai trei zile de la învestitură.

Președintele taiwanez a oferit de mai multe ori negocieri cu China, dar a fost respins. El susține că poporul insulei este singurul care își poate decide viitorul și nu acceptă pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

Televiziunea de stat chineză CCTV a reacționat apreciind că discursul lui Lai cu ocazia depunerii jurământului a fost "extrem de dăunător", iar contramăsurile luate de China sunt "legitime, legale și necesare". De asemenea, a afirmat că viitorul Taiwanului nu poate fi decis doar de cei 23 de milioane de taiwanezi, ci de întregul popor chinez de 1,4 miliarde.

Forțele armate chineze au folosit în manevrele "punitive" din jurul Taiwanului avioane militare înarmate și a desfășurat simulări de atacuri, în timp ce presa de stat din China îl condamna pe Lai.

Sub comandamentul teatrului de est, la exerciții au participat militari din armata terestră, marina, aviația și forțele de rachete. Comandamentul a precizat că manevrele au început joi la ora locală 7.45 (miercuri 23.45 GMT), în Strâmtoarea Taiwan, în nordul, sudul și estul insulei și - pentru prima oară - împrejurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu și Dongyin, aflate sub control taiwanez.

Conform presei chineze de stat, care a publicat și harta zonei unde au loc manevrele, zeci de avioane de luptă erau echipate cu rachete reale și au simulat alături de nave militare lovirea unor ținte cu valoare ridicată.

Exercițiile numite Joint Sword (Sabia Unică) 2024A sunt programate timp de două zile, principalele obiective declarate fiind patrulările comune aeriene și maritime pentru pregătirea de luptă, loviturile cu precizie ridicată și operațiunile integrate în interiorul și în afara lanțului de insule, în vederea testării "capacităților reale de luptă interarme".

Spre deosebire de manevrele cu același nume din aprilie anul trecut, indicativul A arată că sunt posibile continuări.

"Aceasta este și o pedeapsă puternică pentru acțiunile separatiste ale forțelor pentru independența Taiwanului și un avertisment sever împotriva amestecului și provocărilor din partea unor forțe externe", a arătat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (denumirea oficială a armatei chineze - n. red.).

Ministerul apărării de la Taipei a condamnat exercițiile, afirmând că a trimis forțe în jurul Taiwanului, iar apărarea antiaeriană și rachetele de la sol urmăresc ținte, ceea ce dă încredere privind capacitatea de protecție a teritoriului. În același timp însă, lansarea de exerciții militare "nu doar că nu contribuie la pacea și stabilitatea Strâmtorii Taiwan, ci subliniază și mentalitatea militaristă" a Chinei, a adăugat instituția.

În ultimii patru ani, forțele armate chineze au efectuat aproape zilnic activități în apropiere de Taiwan; exerciții de mare amploare au avut loc în 2022 și 2023. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
27,24
Nori împrăștiați
Umiditate:57 %
Vint:5,66 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău