China: Elevi și studenți din Hong Kong protestează în prima zi de școală

  • 02 Septembrie 2019 10:41
China: Elevi și studenți din Hong Kong protestează în prima zi de școală

O grevă la nivel municipal a început luni în școlile și universitățile din Hong Kong, chiar în prima zi a noului an școlar, în contextul în care studenții au participat la cel mai recent protest antiguvernamental din acest centru financiar al Asiei, informează luni dpa, preluat de Agerpres.

Numeroase efective de poliție sunt prezente la metrou, după ciocniri care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute între protestatari și poliție peste tot în oraș, ducând la închiderea mai multor linii.

Operațiuni de căutare ale poliției, în special împotriva unor studenți, au fost anunțate pe rețelele sociale, după ce planurile de a perturba serviciul metroului din oraș au dat greș.

Cu toate acestea, numeroși elevi și studenți s-au adunat în curțile școlilor și universităților lor, îmbrăcați în uniforme școlare și purtând măști de gaz, ca parte a acțiunii greviste planificate în prima zi de școală.

La Universitatea Sun Yat-sen, care este considerat fondatorul Chinei moderne, studenți i-au pus unei statui care îl înfățișează pe Sun Yat-sen mască de gaz, cască și ochelari de protecție.


Alte câteva acțiuni de protest au avut loc luni, inclusiv o manifestație a unor elevi de gimnaziu, urmată de o demonstrație la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Un marș de protest și o grevă generală au fost de asemenea convocate luni de către protestatarii antiguvern, dar este încă neclar câți oameni vor participa la ele, în condițiile în care în oraș plouă torențial.

Peste 60 de oameni au fost arestați la sfârșitul săptămânii trecute la protestele antiguvernamentale, printre care un elev de 13 ani, potrivit postului public de radio RTHK.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat. Însă protestele au escaladat în cea mai mare criză politică din Hong Kong de la retrocedarea fostei colonii britanice către China.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău