China | Echipa de experți condusă de OMS începe întâlnirile online din carantină în ancheta privind originile COVID-19

  • 15 Ianuarie 2021 12:23
China | Echipa de experți condusă de OMS începe întâlnirile online din carantină în ancheta privind originile COVID-19

Echipa de experți condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care investighează originile COVID-19 începe vineri întâlnirile virtuale cu gazdele sale chineze dintr-un hotel din orașul Wuhan din China, acolo unde a apărut pandemia, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Joi, sosirea echipei de specialiști în acest oraș din centrul Chinei a fost perturbată de absența a doi dintre membri, care au căzut la testele de anticorpi pentru coronavirus în Singapore. Unul dintre cei doi experți absenți, un britanic, a trecut între timp un test, iar deplasarea ambilor în China este în pregătire, a precizat vineri Ministerul de Externe chinez. Cel de-al doilea este un sudanez al cărui test pentru anticorpi a ieșit din nou pozitiv, a explicat Beijingul.

"Echipa se află în prezent în cele 14 zile de carantină și este tratată foarte bine de gazdele noastre. Activitatea începe astăzi, cu prima zi, prin întâlniri de tip teleconferință cu echipa chineză", a scris pe Twitter un membru al echipei, zoologul Peter Daszak.

Accesul spre aleea și parcarea hotelului unde este cazată echipa OMS era blocat vineri de un cordon de securitate, iar la intrare au fost instalați agenți de pază.

Vizita echipei internaționale la Wuhan survine în contextul în care China este în alertă din cauza unei înmulțiri a numărului de cazuri de COVID-19 în nord-est.

Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea începutului pandemiei în urmă cu un an, au făcut apel la o investigație "transparentă" a OMS și au criticat condițiile vizitei, conform cărora experții chinezi au făcut prima fază a cercetării.

Dominic Dwyer, un virusolog din echipa OMS, a spus că el și ceilalți oameni de știință încearcă să lase deoparte încărcătura politică din jurul vizitei.

"Apare întotdeauna politica în astfel de cazuri, dar unul dintre lucrurile pe care ni le-a arătat COVID-19 este că, dacă există o știință solidă, poți informa apoi politicul", a spus el.

"Vrei să acoperi golul științific cu răspunsuri astfel încât oamenii să poată lua decizii mai informate și, prin urmare, posibil mai sensibile", a adăugat expertul.

Dwyer a precizat că următoarele etape ale deplasării urmează a fi stabilite, dar și-a exprimat speranța să poată vizita institute de cercetare, spitale și piața unde au fost detectate primele cazuri de infectare la om, la sfârșitul lui 2019.

"A înțelege cum funcționează ele (piețele) fizic văzându-le este de ajutor pentru că încercăm să ne dăm seama cum ar fi putut ajunge virusurile în piață din exterior și cum s-ar fi putut răspândi în interiorul pieței sau în unele părți din ea, pentru ca apoi să se răspândească în comunitate", a declarat el.

Membrii echipei nu au voie să aibă întâlniri fizice pe perioada carantinei, așa că vor avea toate întrevederile virtual.

"Vom sta în cameră două săptămâni. Camerele sunt suficient de spațioase și ne-au pus la dispoziție echipamente pentru exerciții fizice și ni se aduc mese", a precizat Dwyer, adăugând că are la îndemână greutăți, o coardă și o saltea pentru yoga.

Toți cei 15 membri ai echipei conduse de OMS au fost testați negativ înainte de plecarea din țările de origine și au fost supuși unor noi teste în timpul tranzitului prin Singapore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău