China deține mai multe focoase nucleare decât se estima, susține Pentagonul

  • 04 Noiembrie 2021 14:21
China deține mai multe focoase nucleare decât se estima, susține Pentagonul

Pentagonul și-a mărit semnificativ estimarea privind arsenalul de arme nucleare proiectat al Chinei în următorii ani, comunicând că Beijingul ar putea avea 700 de focoase până în 2027 și posibil 1.000 până în 2030.

 Conform agenției Reuters, deși stocurile ar fi în continuare semnificativ mai mici decât stocurile nucleare actuale ale SUA, ele reprezintă o schimbare semnificativă în proiecția SUA față de anul trecut, când Pentagonul a avertizat că arsenalul chinez va depăși 400 de ogive nucleare până la sfârșitul deceniului.
 
Washingtonul a cerut în mod repetat Chinei să se alăture, ca și Rusia, noului tratat de control al armelor. În raportul anual privind armata Chinei adresat Congresului, Pentagonul a reiterat îngrijorarea cu privire la creșterea presiunii chineze asupra Taiwanului, o insulă pe care China o consideră o provincie separatistă a sa, precum și pe cea în legătură cu programele chimice și biologice și cu progresele tehnologice ale Chinei.
 
Dar raportul a pus un accent deosebit pe arsenalul nuclear în creștere al Chinei. "În următorul deceniu, RPC își propune să modernizeze, să diversifice și să-și extindă forțele nucleare", se arată în raport, cu referire la Republica Populară Chineză.
 
Documentul susține că în China a început construirea a cel puțin trei silozuri pentru rachete balistice intercontinentale. "Dacă China va reuși să îndeplinească aceste estimări ale Statelor Unite va depinde în mare parte de politicile și acțiunile Statelor Unite", a declarat Daryl Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor.
 
"Potențialul Chinei de a-și spori arsenalul la aceste niveluri subliniază necesitatea urgentă a unor discuții pragmatice bilaterale sau multilaterale pentru a reduce riscurile nucleare", a adăugat dl. Kimball.
 
China susține că arsenalul său este infim față de cele ale Statelor Unite și al Rusiei și că este pregătită pentru dialog, dar numai dacă Washingtonul își reduce stocul de arme nucleare la nivelul Chinei.
 
Statele Unite au un stoc de 3.750 de focoase nucleare, dintre care 1.389 au fost amplasate începând cu 1 septembrie. La o conferință de presă la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a numit raportul american "plin de prejudecăți".
 
Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău