China: Deficitul tot mai mare de energie duce la oprirea producției la numeroase fabrici, între care furnizori ai Apple și Tesla

  • 28 Septembrie 2021 09:01
China: Deficitul tot mai mare de energie duce la oprirea producției la numeroase fabrici, între care furnizori ai Apple și Tesla

Un deficit tot mai mare de energie în China a dus la oprirea producției în numeroase fabrici, inclusiv la mulți furnizori ai Apple și Tesla, în timp ce unele magazine din nord-estul țării au operat la lumina lumânărilor, iar mall-urile au închis devreme, semn al impactului economic al acestei situații, transmit Reuters, news.ro și hotnews.ro.

Această criză a energiei este provocată de livrările insuficiente de cărbune, înăsprirea standardelor referitoare la emisii și cererea puternică din partea producătorilor industriali, care au urcat prețurile cărbunelui la niveluri record și au dus la reducerea utilizării pe scară largă.

Raționalizarea a fost aplicată la orele de vârf în multe părți din nord-estul Chinei începând de săptămâna trecută, iar locuitorii unor orașe precum Changchun au spus că întreruperea curentului electric se produce mai devreme și durează mai mult, potrivit presei de stat.

Luni, State Grid Corp s-a angajat să asigure livrările de electricitate de bază și să evite întreruperile.

Deficitul de energie a afectat producția în industrii din mai multe regiuni din China și afectează perspectiva creșterii economice, potrivit analiștilor.

Situația afectează și piața de capital chineză, într-o perioadă în care a doua cea mai mare economie a lumii dă deja semne de încetinire.

Cel puțin 15 companii chineze au anunțat în declarații depuse la autoritățile de reglementare că producția lor a fost perturbată de întreruperea electricității, în timp ce peste 30 de companii listate în Taiwan, cu operațiuni în China, au întrerupt activitățile pentru a respecta limitele de consum al electricității.

Industriile metalurgice, aluminiului și cimentului au fost afectate la rândul lor puternic de reducerea producției. Circa 7% din capacitatea producției de aluminiu a fost suspendată și 29% din producția de ciment a fost afectată, au scris luni analiști ai băncii Morgan Stanley într-o notă adresată clienților.

Industriile hârtiei și sticlei ar putea fi următoarele industrii care se vor confrunta cu perturbări ale activităților.

Între cei afectați se mai afla producătorii de produse chimice, vopseluri, mobilă și soia.

Deficitul de energie i-a determinat pe unii analiști să își revizuiască estimările privind creșterea economiei chineze în 2021.

Banca Nomura și-a redus estimările privind creșterea economiei chineze în trimestru trei și patru la 4,7% și 3%, de la 5,1% și 4,4%. Estimarea anuală a fost redusă de la 8,2% la 7,7%.

Analiștii Morgan Stanley consideră că reducerile de producție, dacă se vor prelungi, vor avea un impact negativ de 1 punct procentual asupra creșterii PIB-ului chinez în trimestrul patru.

Săptămâna trecută, marii producători de cărbune din China s-au întâlnit pentru a încerca să rezolve deficitele și să încetinească creșterile de prețuri.

China este cel mai mare consumator de energie din lume și a afirmat că intenționează să reducă emisiile de carbon la zero până în 2060.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău