China construiește un lansator spațial super-greu

  • 08 Decembrie 2014 10:17
China construiește un lansator spațial super-greu

China a început lucrările pentru construirea, până în 2030, a unui lansator spațial capabil să plaseze pe orbită cele mai grele încărcături și totodată să transporte oameni pe Lună, scrie luni presa de stat de la Beijing, potrivit Agerpres.

Acest nou tip de rachetă, numită Long March 9, va avea o capacitate de transport (capacitate de încărcare utilă maximă) de 130 de tone în orbita terestră, comparativ cu modulele de 10 sau 20 de tone care le pot lansa diferitele versiuni ale rachetei Ariane 5.

'Lansatoarele noastre actuale, printre care care Longue March 5, a cărui primă lansare va avea loc curând, pot servi la activități spațiale prevăzute pentru următorii zece ani, însă capacitățile lor sunt insuficiente pentru programele naționale pe termen lung', a argumentat Li Tongyu, expert citat de cotidianul China Daily.

Long March 9 va avea între 8 și 10 metri diametru și la momentul decolării va cântări aproximativ 3.000 de tone, a mai precizat Li Tongyu. Racheta va fi acționată de un nou tip de motor care să furnizeze puterea optimă.

Viitoarea rachetă chineză va fi comparabilă cu următorul sistem de lansare al NASA - Space Launch System (SLS) - care ar urma să efectueze primul său zbor cel mai târziu la sfârșitul anului 2018. Sistemul, care ar putea trimite capsule cu echipaj spre Marte până în 2030, va avea de asemenea o capacitate de încărcare de 130 de tone.

Anunțul centrului spațial chinez privind Long March 9 survine la o săptămână după decizia europenilor de construire a rachetei Ariane 6, proiect menit să mențină Europa în competiția privind lansarea sateliților.

China alocă miliarde de dolari cuceririi spațiului, văzută ca un simbol al noii puteri a țării sub conducerea Partidului Comunist, la putere, scrie AFP.

Obiectivele foarte ambițioase ale Beijingului în acest domeniu includ trimiterea unei sonde pe Marte în jurul anului 2020, realizarea unei stații spațiale permanente în jurul anului 2022, precum și trimiterea unui om pe Lună după anul 2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău