China cere SUA să anuleze sancțiunile antiiraniene care afectează companii chineze

  • 19 Iulie 2019 17:28
China cere SUA să anuleze sancțiunile antiiraniene care afectează companii chineze

Administrația de la Beijing a îndemnat, vineri, Statele Unite să anuleze sancțiunile impuse companiilor chineze acuzate că oferă ajutor Iranului în programul nuclear, informează site-ul agenției Associated Press, potrivit Mediafax.

"China se opune în mod consistent și determinat deciziei Statelor Unite de a impune sancțiuni unilaterale, prin așa-numita jurisdicție extinsă, asupra altor țări, inclusiv asupra Chinei", a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

"Cerem Statelor Unite să corecteze imediat această abordare greșită și să respecte cu seriozitate drepturile și interesele legitime ale tuturor părților", a precizat oficialul chinez.

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat joi că a impus sancțiouni asupra unei rețele de companii-paravan cu sedii în Iran, China și Belgia. Washingtonul nu a oferit detalii, dar sancțiunile vizează echipamente destinate programului nuclear iranian.

Geng Shuang a subliniat că Beijingul se opune proliferării atomice, dar respinge și sancțiunile impuse unilateral de Washington. "Ne opunem hotărât activităților de proliferare, suntem de acord cu respectarea strictă a obligațiilor internaționale și menținem angajamentele în domeniul neproliferării", a subliniat oficialul chinez.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău