China cere Coreei de Nord să SUSPENDE testele nucleare pentru a "dezamorsa CRIZA"

  • 08 Martie 2017 13:23
China cere Coreei de Nord să SUSPENDE testele nucleare pentru a

China a cerut Coreeei de Nord să suspende testele nucleare și lansarea de rachete balistice pentru a "dezamorsa criza apărută la orizont". Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU se întrunește miercuri, cu ușile închise, pentru a analiza ce răspuns se impune după testele balistice nord-coreene de luni.

Potrivit BBC, ministrul de externe chinez, Wang Yi, a declarat că, pe de altă parte, în acest caz, SUA și Coreea de Sud ar putea opri manevre militare anuale comune, care în mod constant au înfuriat Coreea de Nord, scrie Mediafax.ro.

"Sugestia Chinei este, drept un prim pas, ca statul nord-coreean să își suspende activitățile nucleare și balistice și ca Statele Unite și Coreea de Sud să își suspende, de asemenea, exercițiile militare la scară largă", a spus Wang la o conferință de presă, potrivit Reuters.

"Deținerea de armament nuclear nu va genera securitate, folosirea forței militare nu va fi o cale de ieșire", a mai spus Wang. "Rămâne o șansă în ceea ce privește reluarea discuțiilor, există încă speranță pentru pace", a adăugat acesta.

O astfel de "suspendare dublă" a activităților va permite ambelor părți să se întoarcă la masa negocierolor, a precizat ministrul chinez de Externe.

Recursul vine după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice în Marea Japoniei, riscând sancțiuni internaționale.
SUA au reacționat promt și s-a început instalarea unui sistem de apărare anti-rachetă în Coreea de Sud.

În intervenția sa din cadrul reuniunii parlamentare, șeful diplomației chineze a comparat cele două Corei ca fiind "două trenuri accelerate, apropiindu-se în viteză unul de altul, dar niciunul nu este dispus să cedeze".

"Sunt cele două părți într-adevăr gata pentru o coliziune frontală?", a întrebat oficialul, care a subliniat că o oprire reciprocă a operațiunilor militare ar fi primul pas spre relaxarea tensiunilor și redeschiderea negocierilor.

THAAD "nicio amenințare pentru China"

Trei dintre rachetele nord-coreene au lovit, luni, o zonă economică din Japonia, fapt care i-a determinat pe premierul japonez Shinzo Abe și presedintele american Donald Trump să afirme că regiunea a intrat "o nouă etapă de amenințare".

De altfel, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat dur lansarea rachetelor, numind-o "o încălcare gravă a obligațiilor internaționale" ale Coreei de Nord, care risca să destabilizeze regiunea.

Consiliul, care urmează să se întrunească miercuri, a avertizat că va "lua în continuare măsuri semnificative" împotriva Coreei de Nord, măsuri care ar putea presupune o nouă rundă de sancțiuni.

Pe de altă parte, Statele Unite au încercat să liniștească la Beijingul în privința intalării scutului anti-rachetă în Coreea de Sud.

Potrivit oficialilor, THAAD este proiectat pentru a proteja Coreea de Sud, iar trupele americane se află în zonă tocmai din cauza testărilor și lansărilor de rachete nord-coreene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău