China califică alegerile primare organizate de opoziție o 'gravă provocare'

  • 14 Iulie 2020 08:18
China califică alegerile primare organizate de opoziție o 'gravă provocare'

China a calificat luni seară alegerile primare organizate în Hong Kong de partidele pro-democrație o "gravă provocare" și a avertizat că unele promisiuni ale campaniei ar fi putut încălca noua lege asupra securității naționale impusă teritoriului, relatează marți France Presse, preluat de Agerpres.

"Aceasta este o provocare serioasă pentru sistemul electoral actual', a declarat într-un comunicat Biroul de Legătură, organismul guvernului central chinez în Hong Kong.

Peste 600.000 de locuitori din Hong Kong au participat la acest scrutin neoficial din weekend, în ciuda avertismentelor autorităților că ar putea viola noua lege a securității impusă de Beijing.

Alegerile au fost organizate de tabăra pro-democrație pentru desemnarea candidaților care se vor prezenta în septembrie pentru locuri în Consiliul Legislativ (LegCo), parlamentul local.

Partidele pro-democrație speră că furia unei părți a populației din Hong Kong împotriva regimului chinez le va permite să obțină o majoritate în parlamentul care a fost întotdeauna favorabil Beijingului.

În comunicatul său de presă, Biroul de Legătură a subliniat că chiar campania de preluare a controlului Consiliului Legislativ reprezintă o încălcare a noii legislații.

"Acest lucru ar putea încălca articolul 22 din Legea privind securitatea națională și alte reglementări electorale locale", potrivit Biroului de Legătură.

Acest articol vizează reprimarea "subversiunii împotriva puterii de stat". El interzice orice "ingerință și obstrucționare serioasă" împotriva guvernului central chinez și a guvernului local din Hong Kong, precum și orice acțiune care le-ar putea face "incapabile să-și exercite funcțiile normal".

Conținutul acestui text a fost ținut secret până la promulgarea sa la 30 iunie. Parlamentul local nu a avut un cuvânt de spus, notează AFP.

Această lege a Beijingului vizează reprimarea subversiunii, secesiunii, a terorismului și complicității cu forțele străine. Aceste fapte se pedepsesc cu închisoarea pe viață.

Conținutul acestei legi foarte vagi în afară de faptul că încurajează ura împotriva guvernului chinez, lasă loc interpretării și a creat un climat de teamă în întreg teritoriul unde locuitorii obișnuiau să se exprime liber.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău