China autorizează în premieră garda de coastă să tragă asupra navelor străine

  • 22 Ianuarie 2021 15:40
China autorizează în premieră garda de coastă să tragă asupra navelor străine

Beijingul a adoptat vineri o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea gărzii de coastă să tragă asupra unor vase străine, o decizie ce ar putea face ca apele disputate din apropierea Chinei să fie și mai agitate, relatează Reuters, preluat de Agerprrs.

China are dispute privind suveranitatea maritimă cu Japonia în Marea Chinei de Est și cu mai multe state din sud-estul Asiei în Marea Chinei de Sud. Autoritățile chineze au trimis garda de coastă pentru a alunga vase de pescuit ale altor țări din zonele pe care le revendică, ceea ce uneori a dus la scufundarea acelor vase.

Principalul organism legislativ chinez, Comitetul Permanent al Congresului Național al Poporului, a adoptat legea gărzii de coastă vineri, potrivit relatărilor din media.

Potrivit proiectului de lege publicat anterior, garda de coastă are permisiunea să folosească "toate mijloacele necesare" pentru a opri sau a preveni amenințările din partea vaselor străine.

Legea specifică circumstanțele în care pot fi folosite diferite tipuri de arme, cele care pot fi ținute în mâini, instalate pe nave sau aeriene.

Legea permite personalului gărzii de coastă să demoleze structurile altor țări construite pe recifuri revendicate de China și să inspecteze vasele străine în apele revendicate de China.

De asemenea, noua legea le dă angajaților gărzii de coastă prerogativul de a crea zone temporare de excluziune, "după necesități", pentru a opri alte nave să pătrundă într-o anumită regiune.

Răspunzând preocupărilor, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat vineri că legea este conformă cu practicile internaționale.

Primul articol al legii explică faptul că legea este necesară pentru a apăra suveranitatea, securitatea și drepturile maritime ale Chinei.

Noua lege vine la șapte ani după ce China a fuzionat mai multe agenții din domeniul maritim pentru a forma un birou al gărzii de coastă.

După ce biroul a intrat sub comanda Poliției Armate a Poporului în 2018, a devenit o ramură a forțelor armate chineze.A

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Ninsoare ușoară
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Sat
0
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău