China ar fi început să construiască noi silozuri pentru rachete nucleare

  • 27 Iulie 2021 14:56
China ar fi început să construiască noi silozuri pentru rachete nucleare

China a început să lucreze la ceea ce ar putea fi o extindere semnificativă a capacităților sale nucleare. "Construcția silozurilor de la Yumen și Hami constituie cea mai importantă extindere a arsenalului chinez de până acum", susțin mai mulți experți, într-un raport publicat marți. Totuși, motivele din spatele acestor acțiuni sunt încă neclare, transmite Digi24.ro.

După descoperirea unui siloz de rachete în construcție în apropiere de Yumen (provincia Gansu) în iunie, experți în probleme nucleare de la Federația oamenilor de știință americani (Federation of American Scientists, FAS) s-au folosit de imagini din satelit pentru a localiza un al doilea sit în apropiere de Hami, regiunea Xinjiang (nord-vest), notează sursa citată.

"Construcția silozurilor de la Yumen și Hami constituie cea mai importantă extindere a arsenalului chinez de până acum", apreciază acești experți într-un raport publicat marți.

Lucrările la cel de-al doilea sit, în Hami, situat la aproximativ 380 kilometri nord-vest de cel din Yumen, au început în martie și încă nu au progresat până în prezent, indică aceiași experți.

Potrivit unor fotografii, există 14 situri în construcție. Pe baza lucrărilor pregătitoare, experții au estimat că la Hami va fi construită o rețea de aproximativ 110 silozuri. Ei apreciază că primul sit, cel de la Yumen, va avea în componența sa 120 de silozuri, notează dpa, citată de Agerpres. Cu toate acestea, nu se știe dacă toate silozurile vor fi echipate cu rachete sau câte din ele vor fi utilizate în scop de diversiune, ceea ce înseamnă că numărul real de rachete noi destinate silozurilor ar putea fi mai mic.

Conform estimărilor FAS, China deține deja 350 de ogive nucleare. În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aștepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Totuși, arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare, notează dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
18
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău