China aplică Uniunii Europene retorsiuni legate de Xinjiang

  • 22 Martie 2021 17:13
China aplică Uniunii Europene retorsiuni legate de Xinjiang

China a anunțat luni sancțiuni împotriva a zece cetățeni ai Uniunii Europene și a patru entități europene, sub acuzația că au afectat grav suveranitatea și interesele chineze legate de regiunea Xinjiang, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Printre cei zece se numără europarlamentarii Reinhard Butikofer din Germania, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China, și Raphael Glucksmann din Franța, precum și cercetătorul german Adrian Zenz, ale cărui rapoarte despre minoritatea uigură din Xinjiang au fost criticate de Beijing.

Ministerul de Externe de la Beijing a răspuns printr-un comunicat la decizia UE de a trece pe lista neagră cetățeni chinezi acuzați de abuzuri împotriva drepturilor omului în Xinjiang. Partea chineză a cerut Uniunii să își "repare greșeala", care "se sprijină doar pe minciuni și dezinformare, ignoră și deformează faptele", și să nu se amestece în treburile interne ale Chinei.

UE nu mai adoptase sancțiuni împotriva Chinei de la masacrul din Piața Tiananmen, din 1989. Acum, sancțiunile sunt motivate de persecutarea minorității uigure. În ultimii ani, uigurii - cei mai mulți de religie musulmană - și alte minorități etnice au reclamat existența unor lagăre, denumite oficial centre de instruire vocațională; ei au relatat despre familii despărțite, pedepse pentru cei care au prea mulți copii, interzicerea contactelor cu rudele din străinătate și alte abuzuri.

Bruxellesul nu a precizat încă oficial numele chinezilor sancționați. Potrivit unei surse neoficiale menționate de agențiile dpa și Reuters, ar fi vorba de patru persoane fizice și una juridică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău