China anunță că va acorda prioritate inovării interne și autosuficienței tehnologice, dar nu va închide ușa lumii

  • 30 Octombrie 2020 15:06
China anunță că va acorda prioritate inovării interne și autosuficienței tehnologice, dar nu va închide ușa lumii

China a dat asigurări vineri că nu va închide ușa lumii, dar va acorda prioritate pieței interne, inovării de înaltă calitate și autosuficienței tehnologice, pe care Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCCh) le-a fixat drept elemente-cheie pentru țară în următorii cinci ani, informează EFE., preluat de Agerpres.

''Nu vom închide ușa lumii, dimpotrivă. China are tot mai multă nevoie de lume, iar aceasta de China, pentru a-și îmbunătăți tehnologia'', a declarat ministrul științei și tehnologiei chinez, Wang Zhigang, într-o conferință de presă de prezentare a propunerilor Comitetului Central după reuniunea anuală, încheiată joi, a acestui organism.

Wang a apreciat că ''decuplarea'' dintre economiile celor mai mari puteri mondiale, SUA și China, ''nu este bună pentru nimeni'' și a afirmat că gigantul asiatic ''va continua cu politica sa de deschidere, indiferent de schimbările la nivel mondial''.

În acest sens, Wang a amintit că, în pofida sporirii tensiunilor în ultimele luni între Statele Unite și China, în trimestrul III din 2020 comerțul dintre cele două țări a crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. ''Intensificarea reformei și deschiderea continuă să fie opțiunea cheie inevitabilă pentru dezvoltare. Dinamismul va elibera tot potențialul economiei chineze'', a subliniat ministrul Wang.

Mai mulți lideri ai Comitetului Central care au participat la conferința de presă au insistat că impulsionarea inovației și atingerea autosuficienței tehnologice reprezintă o chestiune de importanță crucială pentru China.

Organul de conducere al partidului a stabilit planuri în acest sens ''înaintea celor dedicate altor sectoare'' cu scopul de ''a ne adapta la noile caracteristici de dezvoltare economică mondială în noua eră'', a explicat Wang. ''Avem nevoie de soluții tehnologice mai mult ca oricând, trebuie să ne concentrăm pe acest aspect'', a adăugat ministrul chinez care a menționat că este ''important să facem acest lucru în timp ce continuăm circulația duală'', noul concept de dezvoltare propus de China pentru următorul cincinal, care se concentrează pe extinderea cererii interne și pe potențarea ei prin intermediul economiei mondiale. În acest sens, autoritățile vor ''să facă din China locul preferat de către talente, companii și experți din întreaga lume''.

Han Wenxiu, subdirector al Comisiei pentru Afaceri Economice și Financiare a Comitetului Central, a declarat că ponderea exporturilor și importurilor chineze în economie a scăzut de la 60% la 30% între 2007 și 2019, și la fel s-a întâmplat și cu deficitul comercial. ''Economia se bazează deja pe cererea internă. Circulația internă va fi principalul obiectiv (...)'', a explicat Han, adăugând că pentru aceasta trebuie ''înlăturate toate obstacolele din calea consumului și trebuie îmbunătățită distribuția veniturilor în țară''. ''Marea piață chineză ne va îmbunătăți economia și va oferi multe șanse altor țări'', a apreciat el, insistând totodată că ''reforma, deschiderea și inovarea sunt cele trei chei principale pentru a ne atinge obiectivul în 2025''.

Planul cincinal propus de Comitetul Central și care va fi supus aprobării Adunării Naționale Populare (ANP, legislativul chinez) în luna martie a anului viitor, ''va deschide calea pentru obiectivele pe termen lung ale țării, până în 2035'', stabilite și acestea de liderii chinezi la reuniunea lor de patru zile care s-a desfășurat la Beijing.

Totodată, liderii comuniști au recunoscut că, deopotrivă pe plan intern și extern, China se va confrunta cu ''riscuri și provocări''. Printre riscuri, conducătorii chinezi au citat unilateralismul, protecționismul și ''loviturile împotriva globalizării''. Pe plan intern, ei au evidențiat ''dezechilibrele și insuficiențele în dezvoltare'' și problemele având legătură cu ''instituții și mecanisme''.

"Există slăbiciuni pe care trebuie să le înlăturăm și trebuie să înfruntăm toate provocările punând accentul pe securitate'', a dat asigurări Ning Jizhe, vicepreședinte al Comisiei pentru Reformă și Dezvoltare Națională, principalul organism de planificare economică al Chinei. Ning a evitat să menționeze dacă guvernul chinez va stabili un obiectiv de creștere economică pentru următorii cinci ani, așa cum a tot făcut-o până în 2020 - an când nu a fost fixată o cifră din cauza incertitudinii provocate de pandemie.

Comitetul s-a axat în mod deosebit pe corectarea, în următorii cinci ani, a ''inegalităților de dezvoltare'' și pe creșterea decalajului între venituri, atât între regiunile țării, cât și între locuitorii săi. ''Principala contradicție o reprezintă dezechilibrul în dezvoltare. Suntem într-un moment critic în care trecem de la o țară cu venituri medii la o țară cu venituri mari, produsul nostru intern brut depășind 100 de miliarde de yuani'' (12,72 miliarde de euro), a spus Han.

Liderii comuniști au mai stabilit drept priorități ''consolidarea puterii culturale soft chineze'' și a industriei culturale, dat fiind că ''modernizarea socialistă ar fi imposibilă fără dezvoltarea unei înfloritoare culturi socialiste'', a declarat Wang Xiaohui, viceministru al publicității. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău