China anunță că își creează propria monedă digitală

  • 07 Aprilie 2021 08:50
China anunță că își creează propria monedă digitală

Cu o mie de ani în urmă, când banii însemnau monede, China a inventat bancnotele. Acum, guvernul chinez va emite cash digital. Versiunea Chinei privind o monedă digitală este controlată de banca centrală a țării, care va emite noii bani electronici. Moneda este așteptată să confere guvernului chinez noi instrumente vaste de monitorizare a economiei și oamenilor, comunică Digi24.ro.

Beijingul își poziționează de asemenea yuanul digital pentru utilizare la scară internațională, acesta urmând să nu fie legat de sistemul financiar mondial, unde dolarul american este rege de la cel de-al doilea război mondial, notează The Wall Street Journal, citat de Mediafax și Digi24.ro. China îmbrățișează digitalizarea în multe forme în încercarea de a căpăta un control mai centralizat și a avansa în domeniul tehnologiilor viitorului.

Moneda digitala a Chinei stârnește îngrijorare în SUA

Banii digitalizați ar putea reor­dona fundamentele lumii finan­ciare, iar faptul că un stat autoritar și rival al SUA este primul care lansează o monedă digitală națională stârnește îngrijorare în Washington.

La mijlocul anului 2019, Face­book anunța că-și va lansa propria criptomonedă. Realizarea faptului că aceasta ar putea circula într-o bază de utilizatori mult mai vastă decât orice populație națională a generat temeri că tehnologia ar putea amenința monedele tradeționale. În timp ce autoritățile americane s-au concentrat pe eforturi de a stopa Facebook, reușind în cele din urmă, China și-a accelerat inițiativa lansării unui yuan digitalizat, lansând teste în aprilie 2020.

Acum, bancherii centrali ai lumii se tem că ceea ce Facebook a plănuit cu o monedă digitală poate fi acum realizat de China, cu un guvern puternic.

Băncile mondiale și-au accelerat cursa pentru crearea de monede digitale

În ultima vreme, băncile centrale și-au accelerat cursa pentru crearea de monede digitale, iar investitorii sunt în alertă. La începutul acestui an, Banca Reglementelor Inter­naționale (BIS) și-a publicat ultimul studiu care indică faptul că 86% dintre cele 65 de bănci centrale cu care a discutat lucrează la o monedă digitală.

În SUA, Wall Streetul urmă­rește cu îngrijorare eforturile băncii centrale americane de a crea o alternativă electronică la bancnotele purtate de americani în buzunare, sau ceea ce unii numesc dolar digital sau Fedcoin. În iulie, oficialii Fed Boston și Massachusetts Institute of Technology, care au dezvoltat prototipuri legate de o platformă pentru dolarul digital, își vor face publică cercetarea.

Și Banca Centrală Europeană lucrează la un euro digital, acesta urmând să devină realitate în următorii cinci ani, a anunțat recent președinta băncii, Christine Lagarde.

Banca centrală a Japiniei este ultima care s-a alăturat eforturilor altor bănci centrale de lansare a unei monede digitale, lansând o serie de experimente pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei monede digitale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău