China a suspendat expedițiile pe Everest de pe teritoriul său

  • 15 Mai 2021 13:14
China a suspendat expedițiile pe Everest de pe teritoriul său

China a suspendat expedițiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din partea alpiniștilor care escaladează regiunea nepaleză a muntelui, informează AFP, citând Xinhua.

Gigantul asiatic, prima țară afectată de pandemie la sfârșitul lui 2019, a reușit în mare măsură să țină sub control boala în primăvara anului 2020 însă se teme în prezent de revenirea cazurilor de infectare din străinătate.

Deși granițele au fost practic închise din martie 2020, China este în prezent îngrijorată de riscul de contaminare pe vârful înzăpezit al "acoperișului lumii", pe care îl împarte cu Nepalul la 8.848 de metri altitudine.

Nepalul, vecinul Indiei, este puternic lovit de un al doilea val epidemic, într-un moment în care statul himalayan intenționa să-și relanseze turismul în această vară după ce restricționase accesul pe Everest în martie 2020.

Având în vedere situația sanitară, "toate activitățile de ascensiune pe [Everest] sunt anulate", a indicat vineri agenția de presă Xinhua, menționând că decizia a fost luată de Administrația Sportului din China.

Durata măsurii nu a fost specificată.

Deja la începutul acestei săptămâni, China anunțase stabilirea unei "linii de demarcație" pe vârful Everestului pentru a se proteja de coronavirus.

Însă Beijingul nu a specificat cum intenționează concret să-și delimiteze teritoriul pe vârful îngust al celui mai înalt munte din lume, unde doar câțiva alpiniști se pot afla în același timp.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău