China a lansat primul modul al stației sale orbitale

  • 29 Aprilie 2021 10:10
China a lansat primul modul al stației sale orbitale

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale stației sale spațiale, un proiect ambițios care, pe termen lung, i-ar permite să aibă în permanență astronauți în spațiu, informează AFP, preluat de Agerpres.

Modulul central Tianhe (''armonie celestă'') a fost propulsat la bordul unei rachete Longue-Marche 5B de la centrul de lansare din Wenchang, aflat pe insula tropicală Hainan (sudul Chinei), potrivit televiziunii publice CCTV.

Asamblarea stației spațiale chineze urmează să dureze mai mult de un an, timp în care se vor desfășura circa 10 misiuni succesive (dintre care patru cu echipaj uman). Avanpostul spațial urmează să devină deplin operațional în 2022.

CSS - acronimul de la denumirea sa în engleză ''Chinese Space Station'' - se va afla pe o orbită terestră joasă (la o altitudine cuprinsă între 340 și 450 de kilometri) și va semăna fostei stații ruse ''Mir'' (1986-2001). Se preconizează că va avea o durată de viață cuprinsă între 10 și 15 ani.

CSS cântărește în total peste 90 de tone și va fi de circa trei ori mai mică decât Stația Spațială Internațională (ISS).

Modulul Tianhe, cu o lungime de 16,6 metri și un diametru de 4,2 metri, care va alcătui partea centrală a CSS, va fi spațiul unde vor locui astronauții și va găzdui centrul de control al stației.

CSS, denumită în chineză Tiangong (''palat celest''), va coabita pe orbită în jurul Terrei cu ISS, care ar trebui să mai fie operațională încă câțiva ani.

Deși stația chineză nu are drept obiectiv să devină un loc pentru cooperare internațională în același mod ca ISS, China a declarat că este deschisă colaborărilor cu alte state.

China a investit în ultimele decenii miliarde de yuani în programul său spațial pentru a-i ajunge din urmă pe europeni, ruși și americani.

Gigantul asiatic a trimis primul astronaut în spațiu în 2003.

China a plasat, la începutul anului 2019, un modul pe fața nevăzută a lunii, o premieră mondială, iar anul trecut a prelevat eșantioane de sol lunar.

Țara preconizează, totodată, să facă un mic rover să aterizeze pe suprafața planetei Marte în luna mai. Agenția spațială chineză a anunțat luna trecută planul de a construi o bază lunară în colaborare cu Rusia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău