China a lansat cu succes puternica sa rachetă Long March 5
-
28 Decembrie 2019 08:30
China a lansat vineri racheta sa Long March 5, unul dintre cele mai puternice lansatoare spațiale din lume, în cadrul unui zbor orbital ce este considerat o etapă crucială pentru realizarea unei misiuni pe planeta Marte, programată în 2020, informează AFP și DPA, preluat de Agerpres.
Racheta Long March 5 a fost lansată de baza spațială Wenchang, amenajată pe insula tropicală Hainan, la ora locală 20:45 (12:45 GMT), potrivit imaginilor transmise în direct de postul național de televiziune chinez (CCTV).
Conform DPA, la o jumătate de oră după lansare, racheta chineză a ajuns pe orbita sa prestabilită, deasupra Oceanului Pacific.
Aceasta a fost cea de-a treia lansare a vehiculului spațial chinez începând din 2016. În timpul primei lansări, pe 3 noiembrie 2016, racheta chineză a atins o altitudine suboptimală, dar funcțională. În cadrul celei de-a doua lansări, în iulie 2017, China a suferit un eșec major în ambițiosul ei plan de cucerire a spațiului, după ce racheta Long March 5 s-a prăbușit în mare la scurt timp după lansare.
Potrivit site-ului NASASpaceflight.com, racheta lansată vineri transportă la bordul ei un satelit de telecomunicații cu o greutate maximală de 14 tone, care va trebui să fie plasat pe o orbită geostaționară.
Această capacitate face din lansatorul chinez un echivalent al rachetei europene Ariane-5, al celei americane Delta IV Heavy și al celei rusești Proton M.
Lansatorul Long March 5 reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale programului spațial chinez pentru 2020 și pentru anii care vor urma.
"Racheta Long March 5 are sarcina unor misiuni importante", a declarat sâmbăta trecută directorul-adjunct al Administrației naționale a spațiului, Wu Yanhua.
"Dacă acest zbor va fi unul reușit, ea va trebui să se achite apoi de o serie de misiuni cruciale, inclusiv de lansarea primei sonde marțiene chineze, a sondei lunare Chang'e-5 și a modulului central al viitoarei stații spațiale", a precizat oficialul chinez.
Satelitul Shijian-20 transportat de racheta chineză va pluti în spațiu la o altitudine de 36.000 de kilometri deasupra Terrei, potrivit revistei de specialitate digitaljournal.com.
Tot vineri, China a anunțat că a trimis în spațiu alți doi sateliți, luni, pentru a forma nucleul central al viitorului său sistem de navigație BeiDou-3, considerat o alternativă locală pentru sistemul american GPS și cel european Galileo.
Doar doi sateliți dintr-un total programat de 24 sateliți construiți în cadrul proiectului BeiDou-3 au rămas la sol și urmează să fie lansați în perioada următoare. Sistemul chinez de geolocalizare BeiDou-3 ar trebui să devină operațional în iunie 2020.
Sursa:Agerpres