China a înregistrat în 2018 o reducere a populației, pentru prima dată de la înființarea Republicii Populare în 1949

  • 05 Ianuarie 2019 13:49
China a înregistrat în 2018 o reducere a populației, pentru prima dată de la înființarea Republicii Populare în 1949

Populația Chinei, cea mai numeroasă din lume, a scăzut anul trecut pentru prima oară de cel puțin 70 de ani, potrivit unor experți, în pofida abandonării politicii copilului unic, relatează AFP.

Datele oficiale urmează să fie cunoscute în ianuarie, însă, fără să le aștepte, specialistul Yi Fuxian, un cercetător din Statele Unite, la Universitatea Wisconsin-Madison, estimează că populația Chinei a scăzut anul trecut cu 1,27 de milioane de persoane.

Se poate spune că este foarte puțin raportat la o populație totală de 1,39 de miliarde de locuitori, însă este o premieră în istoria Republicii Populare Chineze, fondată în 1949.

În urma politicii nataliste a fondatorului regimului comunist Mao Zedong, China s-a lansat, la sfârșitul anilor '70 într-o politică a copilului unic, criticată adesea din cauza brutalității sale.

Însă, în fața îmbătrânirii populației, Beijingul autorizează din 2016 ca toate familiile să aibă doi copii. Problema este că, din cauza cheltuielilor cu educația, sănătatea și locuința, multe cupluri preferă să rămână la copilul unic, eventual să nu aibă copii.

”COTITURĂ ISTORICĂ”

Astfel, numărul nașterilor a scăzut cu 2,5 milioane anul trecut, estimează Yi Fuxian, în contextul în care Beijingul miza pe o creștere a nașterilor cu 790.000. Totalul ar urma să ajungă, în 2018, la 10,31 milioane.

Concomitent, numărul deceselor a crescut la 11,58 milioane, estimează cercetătorul, care își bazează cifrele pe statistici locale.

Anul care a trecut reprezintă ”o cotitură istorică pentru populația chineză”, declară el pentru AFP, apreciind că tendința poate fi chiar ”ireversibilă”, având în vedere scăderea numărului femeilor aflate la vârsta procreării.

”Populația chineză a început să scadă pentru prima oară din 1949, problema îmbătrânirii s-a accelerat, iar dinamismul economiei a slăbit”, observă el.

Cercetările lui Yi urmează să apară într-un studiu publicat împreună cu economistul Su Jian de la Universitatea Beijing, pe baza datelor Comisiei Naționale chineze a Sănătății.

”CRIZĂ DEMOCGRAFICĂ”

China intră într-”o criză demografică”, își exprimă îngrijorarea economistul Ren Zeping de la grupul imobiliar Evergrande, în contextul în care India urmează ca, în câțiva ani, să prindă China din urmă și să se alăture celor mai populate țări de pe planetă.

Populația aflată la vârsta muncii - de la 16 la 59 de ani - a scăzut cu aproape 5,5 milioane de persoane în 2017, un declin care continua al șaselea an consecutiv, și a ajuns astfel la 902 milioane de persoane (65% din populația totală).

Potrivit estimărilor Guvernului, numărul persoanelor în vârstă de cel puțin 60 de ani ar urma să atingă 487 de milioane de persoane în 2050, reprezentând 35% din populație, de la 241 de milioane (17,3% din populație) în 2017.

Numărul femeilor aflate la vârsta procreării ar urma să scadă cu peste 39% în următorii zece ani, potrivit lui He Yafu, un demograf independent, care consideră verosimile estimările profesorului Yi.

Acesta din urmă, un vechi critic al politicii copilului unic, încurajează Guvernul chinez să abolească limita de doi copii pe familie și să susțină natalitatea prin concedii parentale generoase și stimulente fiscale.

Dacă regimul comunist nu intervine imediat, ”criza îmbătrânirii va fi mai gravă ca cea din Japonia, iar perspectivele economice și mai sumbre”, avertizează el.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău