China, o prăbușire ca în America interbelică

  • 17 Iulie 2015 10:23
China, o prăbușire ca în America interbelică

Miliardarul Paul Singer, care deține 15% din Fondul Proprietatea, spune că nebunia bursieră din China i-a amintit de America anului 1929.

 El amintește că aceasta este o piață mai mare decât cea ipotecară din SUA care a condus la criza din 2007-2008, scrie Capital.ro.

"Piața nu este bull (de creștere), ci este de-a dreptul sălbatică." Verdictul îi aparține magnatului american Paul Singer, șef al Elliott Management, unde are în administrare active însumând 26 miliarde dolari. "Prețurile sunt manipulate de guverne, iar investitorii nu mai pot avea încredere în valoarea titlurilor de equity", a declarat acesta la conferința Delivering Alpha organizată de CNBC. Postul de televiziune american îl preia pe cel care deține indirect peste 15% din acțiunile Fondului Proprietatea cu afirmațiile sale despre China, ultima supărare a sa. "Boom"-ul bursier din această țară a fost încurajat de guvern, iar nebunia participanților la cursa speculativă i-a amintit de America de la sfârșitul anilor '20 care a împins lumea în criză.

El nu știe în ce măsură prăbușirea care a început după 12 iunie a.c. și care a condus la evaporarea a patru trilioane dolari de pe Bursele chineze va fi în măsură să zdruncine încrederea investitorilor în băncile centrale și banii de hârtie, conducând la o "conflagrație mondială în piețele financiare". "Este mult mai mare decât piața subprime avertizează cel care în lumea finanțelor și-a câștigat reputația pentru cum urmărește obținerea de câștiguri din consumarea "cadavrelor" financiare rezultate din creditarea greșită.

Pe de altă parte, o recesiune în SUA și Europa ar fi "cu adevărat urâtă" pentru Burse. Singer, care a anunțat în aceste zile preluarea a 7,1% din divizia de construcții a grupului sud-coreean Samsung, potrivit Bloomberg, amintește și de insolitul crizei care ar putea izbucni în piețele financiare: "Nimeni nu a mai văzut până acum lumea dezvoltată fiind insolventă."

Mai grav decâ la prăbușirile din 2000 și 2007

Avertismentele acționarului principal de la Fondul Proprietatea nu sunt unice în lulea investițională. "China este cea mai mare amenințare de departe", a afirmat Bill Ackman, manager la fondurile Pershing Square Capital Management. Dinspre economia asiatică nu avem date statistice credibile, avertiza el în ziua în care se comunica oficial că Produsul Intern Brut al țării avea un avans anualizat de 7%. "Dacă ne uităm la sistemul financiar chinez, la sistemul bancar din umbră, la nivelul de îndatorare și la cât de disperat au lucrat ca să țină Bursa sus, mie îmi arată căva fi mai rău decât a fost în SUA în anul 2007", a mai spus Ackman.

O comparație diferită are Jeffrey Gundlach, co-fondator al fondurilor DoubleLine: cu piața tehnologică Nasdaq, înainte de prăbușirea din anuil 2000. "China este cu adevărat un motiv de îngrijorare; este prea volatilă și prea învăluită de negură pentru a investi acolo", a declarat el la conferința la care a participat și Singer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău