Chile: O statuie de pe Insula Paștelui, distrusă într-un accident de camionetă

  • 07 Martie 2020 16:00
Chile: O statuie de pe Insula Paștelui, distrusă într-un accident de camionetă

Una dintre faimoasele statui Moai de pe Rapa Nui (Insula Paștelui), insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific și teritoriu special al Republicii Chile, a fost distrusă într-un accident de camionetă, a relatat vineri CNN, preluat de Agerpres.

Un locuitor al insulei a fost arestat la 1 martie după ce a intrat cu camioneta - vehicul privat, nu comercial - într-una dintre statuile de piatră și a avariat-o serios, precum și soclul pe care era amplasată.

Autoritățile locale au apreciat că accidentul a avut loc după ce camionetei i-au cedat frânele și a început să derapeze la vale.

"Pagubele sunt incomensurabile", a declarat președintele comunității indigene Camilo Rapu, pentru CNN.

Primarul insulei, Pedro Pablo Petero Edmunds Paoa, a cerut reglementări mai stricte prin care să se interzică vehiculelor să circule în apropierea statuilor vechi de 1.000 de ani, considerate de UNESCO drept patrimoniu universal. El a încercat să adopte măsuri în acest sens în urmă cu opt ani, dar fără succes, conform declarațiilor făcut chiar de el pentru cotidianul chilian El Mercurio de Valparaiso.

"Moai sunt structuri sacre cu valoare religioasă pentru populația Rapa Nui. În plus, (distrugerea unei statui Moai) este o ofensă adusă culturii care s-a luptat foarte mulți ani pentru a-și recupera moștenirea și arheologia", a mai spus Rapu.

Turismul excesiv a fost principala preocupare a insulei. În 2019, Jo Anne Van Tilburg, directoarea proiectului Statuile de pe Insula Paștelui, a declarat pentru CNN Travel că un comportament neadecvat al turiștilor - și a dat drept exemplu vizitatori care se prefăceau că scobesc în nas statuile - a provocat tensiuni între vizitatori și localnici.

"Sunt 1.000 de statui și 5.000 de oameni", a explicat Van Tilburg, care i-a îndemnat pe vizitatori să dea dovadă de respect față de comunitatea Rapa Nui și să contracteze ghizi și servicii locale pentru ca veniturile din turism să rămână pe insulă.

În 2018, au fost introduse unele măsuri pentru a limita turismul, printre care o modificare a politicii de viză, în sensul că străinii și chilienii care nu făceau parte din comunitatea Rapa Nui puteau obține vize pentru doar 30 de zile, în loc de 90 de zile ca până atunci. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău