Cheltuieli suplimentare din buget, din cauza nerespectării legislației muncii de către Ministerul Justiției

  • 30 Mai 2022 11:14
Cheltuieli suplimentare din buget, din cauza nerespectării legislației muncii de către Ministerul Justiției

Curtea de Conturi a constatat nerespectarea legislației muncii de către Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune, ce a cauzat declanșarea în 2019 a unor litigii judiciare și restabilirea în funcție a persoanelor prin hotărârile instanței de judecată, cu suportarea cheltuielilor suplimentare din buget în sumă de peste 1 milion de lei. Constatările au fost făcute în Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2021, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, scopul auditului public extern a constat în oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2021 nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative, cauzate de fraude sau erori, precum și emiterea unei opinii.

Pentru anul 2021, Ministerului Justiției i-au fost aprobate alocații în cuantum de 934,8 mil. lei, care pe parcursul anului au fost precizate în sumă de 820,4 mil. lei, sau cu 114,4 mil. lei mai puțin. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 93,8 % (769,6 mil. lei).

În opinia de audit, Curtea de Conturi a relevat următoarele deficiențe:

  • Neaplicarea regulilor generale de evaluare și înregistrare  în cazul a 35 de terenuri cu suprafața totală de 82,02 ha de către 12 instituții din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor  a condiționat denaturarea semnificativă a soldului subclasei „Active neproductive”, acesta fiind subevaluat cu suma de 105,9 mil. Lei;
  • Necapitalizarea valorii lucrărilor de reparație capitală a clădirilor și altor obiecte reconstruite/reparate de către 9 instituții penitenciare din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, a determinat supraevaluarea soldului investițiilor capitale în curs de execuție cu 44,5 mil. lei, subevaluarea valorii clădirilor cu 45,3 mil. lei și a construcțiilor speciale cu 6,2 mil. Lei;
  • Casarea și trecerea neregulamentară  la cheltuieli de către Administrația Națională a Penitenciarelor a stocurilor de materiale circulante au condiționat supraevaluarea soldului subclasei „Bunuri-cheltuieli privind utilizarea stocurilor” cu 7,7 mil. lei.

Auditul a mai constatat nerespectarea legislației muncii de către Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune, ce a cauzat declanșarea în 2019 a unor litigii judiciare și restabilirea în funcție a persoanelor prin hotărârile instanței de judecată, cu suportarea cheltuielilor suplimentare din buget în sumă de 1,1 mil. lei.

Neaplicarea regulilor generale de evaluare și înregistrare de către Inspectoratul Național de Probațiune a 6 bunuri imobile cu valoarea totală de bilanț de 0,7 mil. lei nu a asigurat contabilizarea regulamentară a acestora, fiind înregistrate ca obiect unic în evidența contabilă. De asemenea, nu au fost evaluate și înregistrate regulamentar de către Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și 7 instituții din subordine, precum și Inspectoratul Național de Probațiune 75 de clădiri și construcții cu suprafața totală de 7572,2 m2, fără valoarea de bilanț, fapt care a afectat, soldul subclasei „Mijloace fixe” din rapoartele financiare consolidate.

În anul 2021, în cadrul Ministerului Justiției s-a atestat un  nivel redus de executare a unor investiții capitale, auditul identificând unele problematici și deficiențe în procesele de construcție și de reconstrucție a unor obiective investiționale, nefiind valorificate resursele bugetare pentru investiții capitale în sumă totală de 121,0 mil. lei, alocate pentru construcția și reconstrucția sediilor judecătoriilor și penitenciarelor.

Referitor la realizarea obiectivului investițional „Reconstrucția Penitenciarului nr.10 - Goian”, auditul a relevat că, deși la finele anului 2019 s-au finalizat lucrările de construcție și reconstrucție în valoare de 38,2 mil. lei, până la finele anului 2021 nu a fost efectuată regulamentar recepția finală a lucrărilor, precum și darea în exploatare a obiectului.

Referitor la lucrările de construcție la obiectivul investițional „Construcția Casei de arest Bălți”, se remarcă că, etapa a doua a executării lucrărilor urmează a fi inițiată după efectuarea procedurii de achiziție a lucrărilor, pe parcursul anului 2021 fiind  contractate serviciile de actualizare a documentației de proiectare aferente etapei a II-a de construcție, în sumă de 1,3 mil. lei, raportul de expertiză fiind prezentat autorității contractante către finele lunii decembrie.

Curtea de Conturi a menționat că, probele de audit obținute au fost suficiente și adecvate pentru a oferi o bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31.12.2021.    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău