Chelsea Manning, fosta informatoare a WikiLeaks, eliberată din închisoare, dar riscă să revină după gratii

  • 10 Mai 2019 10:48
Chelsea Manning, fosta informatoare a WikiLeaks, eliberată din închisoare, dar riscă să revină după gratii

Fostul analist militar american Bradley Manning - care a făcut un tratament de schimbare de sex pentru a deveni femeie cu numele Chelsea Manning - încarcerat de două luni pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a fost pus în libertate joi, dar ar putea reveni în închisoare săptămâna viitoare, a anunțat grupul său de sprijin, citat de AFP,preluat de Agerpres.

La 8 martie, Chelsea Manning a fost încarcerată pentru ultraj la adresa justiției, după ce a refuzat să depună mărturie în fața unui mare juriu însărcinat cu ancheta asupra WikiLeaks și a fondatorului său, căruia i-a transmis în 2010 o mulțime de documente confidențiale.

Eliberarea sa intervine la capătul a 62 zile de detenție, termen decis de marele juriu, a explicat grupul său de sprijin, The Sparrow Project.

'Din păcate, chiar înainte de eliberare, Chelsea a primit o nouă citație de convocare. Ceea ce înseamnă că trebuie să compară în fața unui alt mare juriu joi, 16 mai', a indicat The Sparrow Project, citând echipa care îi apără interesele.

'Chelsea va continua să refuze să răspundă la întrebări' ceea ce ar putea duce la întoarcerea sa în spatele gratiilor, a adăugat grupul de sprijin.

Instrumente-cheie ale justiției americane, marile jurii, colective de cetățeni trași la sorți, sunt însărcinate să ancheteze în cea mai mare confidențialitate cele mai serioase dosare penale federale.

La 11 aprilie, Julian Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase de șapte ani, în urma unei cereri de extrădare din partea SUA. În acest caz, Ministerul Justiției american a arătat că australianul de 47 de ani a fost inculpat cu un an înainte de marele juriu în fața căruia Chelsea Manning a refuzat să depună mărturie.

Chelsea Manning a fost condamnată în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marțială pentru sustragerea și transmiterea către WikiLeaks a circa 750.000 de cablograme diplomatice și informații militare, care au pus SUA într-o situație jenantă.

Sentința sa a fost comutată de președintele Barack Obama și ea a fost eliberată în mai 2017 după șapte ani de închisoare, timp în care a început procedurile de schimbare de sex. Chelsea Manning, născută băiat sub numele Bradley, a devenită o figură simbolică pentru persoanele transgender, notează AFP.

Sursa:Agerpresa

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău