Charles Michel: Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru extindere și țările candidate trebuie să îndeplinească criteriile necesare
-
06 Octombrie 2023 16:27
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, la Granada (Spania), înaintea unui summit informal organizat de președinția spaniolă a Consiliului UE, a declarat că summitul de la Granada este foarte important întrucât reuniunea va deschide o discuție despre agenda strategică a Uniunii Europene, despre prioritățile și politicile comune ale acesteia și despre modul în care aceste politici și inițiative vor fi plătite în viitor.
Muntenegrul și Serbia duc de mai mulți ani negocieri de aderare la UE, iar Macedonia de Nord și Albania le-au deschis oficial abia anul trecut.
Bosnia a primit statutul de candidat în decembrie 2022, la jumătate de an după Ucraina și Republica Moldova, și aceste decizii au fost accelerate de invazia rusă în Ucraina.
Kosovo și Georgia au statutul de candidat potențial. Negocierile dintre Turcia și Uniunea Europeană sunt blocate din 2018 și nu există indicii că ele vor fi reluate în viitorul apropiat.
''Extinderea înseamnă că țările candidate trebuie să pună în practică reforme, ele știu ce trebuie să facă. Și Uniunea Europeană trebuie să se pregătească'', a spus Charles Michel.
Premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat vineri că declarația finală a summitului de la Granada va include ''un limbaj deschis și pozitiv despre procesul de extindere a UE''. ''Întrucât Croația este ultima care s-a alăturat Uniunii Europene și este acolo de 10 ani, ajutăm Europa de Sud-Est, ca și pe Ucraina și Moldova, cu experiența noastră'', a menționat Plenkovic.
Ambele părți trebuie să își facă temele, a subliniat premierul eston Kaja Kallas. ''Dacă țările îndeplinesc criteriile, ar fi greșit să le spunem că nu suntem pregătiți'', a adăugat Kallas.
De partea sa, premierul ungar Viktor Orban, care deseori a avut dispute contondente cu Comisia Europeană, i-a acuzat pe liderii UE că dau dovadă de egoism în relația cu Georgia. ''Atunci când Ucraina și (Republica) Moldova au primit statutul de candidat, Georgiei i s-a spus că avea perspective, dar nu era deocamdată pregătită să devină țară candidată'', a afirmat Orban.
''Acest lucru este incorect față de voi. Și avem nevoie de voi'', a afirmat liderul ungar într-un mesaj adresat Georgiei. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruștei)