Charles Michel: Statele membre sunt invitate să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderare

  • 21 Iunie 2022 08:52
Charles Michel: Statele membre sunt invitate să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de țări membre ale UE să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează AFP, citat de AGERPRES.

Propunerea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care are loc joi și vineri de la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate.

"A sosit momentul să recunoaștem că viitorul Ucrainei, Moldovei și Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordați statutul de candidat Ucrainei și Moldovei. În același timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic și financiar", a scris Charles Michel în scrisoarea de invitație la summit, comunicată luni seară.

Vineri, Comisia Europeană, prin președinta instituției, Ursula von der Leyen, a recomandat acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei."Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspirațiile lor europene. Ne dorim ca ei să locuiască împreună cu noi, pentru visul european", a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, îmbrăcată în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean.

Tot vineri, Comisia Europeană a exprimat o recomandare identică pentru Republica Moldova; Georgia beneficiază doar de o perspectivă de aderare deoarece nu îndeplinește încă criteriile pentru acordarea statutului de țară candidată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău