Charles Michel și Ursula von der Leyen sprijină în Parlamentul European acordul privind bugetul

  • 23 Iulie 2020 15:00
Charles Michel și Ursula von der Leyen sprijină în Parlamentul European acordul privind bugetul

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a sprijinit joi în Parlamentul European acordul privind bugetul multianual al Uniunii Europene și planul de relansare economică convenit de liderii celor 27 de țări membre, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Ulterior, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut în fața europarlamentarilor că reducerile de cheltuieli prevăzute sunt greu de acceptat. 'Am început prin a spune că acordul Consiliului European a adus lumină la capătul tunelului. Dar odată cu lumina vine și umbra. Iar în acest caz, umbra se prezintă sub forma unui buget al UE foarte subțire pe termen lung. Acest buget subțire este o doctorie greu de înghițit. Și știu că această Adunare resimte același lucru', a spus ea.

'Trebuie să facem un pas în spate și să ne uităm de unde venim', a continuat von der Leyen, subliniind că dacă se iau în calcul atât planul de relansare, cât și bugetul pe perioada 2021-2027, UE dispune de 'o forță de lovire financiară fără precedent', de 1800 de miliarde de euro.

Michel arătase cu câteva minute înainte că acordul obținut la recentul summit european, după patru zile de negocieri, permite Uniunii să își reînnoiască angajamentele pentru următorii 30 de ani. 'Ceea ce s-a afirmat a fost unitatea europeană. Europa este prezentă, Europa este solidă, Europa este în picioare', a declarat el.

După dezbateri, Parlamentul European urmează să voteze joi o rezoluție privind acordul. Votul asupra bugetului multianual de 1074 de miliarde de euro va avea loc însă abia la toamnă, iar proiectul poate fi aprobat sau respins. În privința planului de relansare de 750 de miliarde de euro, prerogativele europarlamentarilor sunt mult mai reduse. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău