Charles Michel, promisiune făcută liderilor R. Moldova, Ucrainei și Georgiei: UE va rămâne un partener de încredere pentru regiunea dumneavoastră

  • 20 Iulie 2021 11:29
Charles Michel, promisiune făcută liderilor R. Moldova, Ucrainei și Georgiei: UE va rămâne un partener de încredere pentru regiunea dumneavoastră

Președintele Consiliului European, Charles Michel, prezent la Conferința Internațională de la Batumi (Georgia) a transmis, în cadrul conferinței de la finalul evenimentului, sprijinul deplin al UE pentru parcursul european al Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, scrie caleaeuropeana.ro.

 
„Astăzi, Georgia, Moldova și Ucraina sunt independente de 30 de ani, adică de o generație. O generație în care s-au înregistrat progrese greu de obținut și, uneori, regrese dureroase. O generație în care v-ați definit propriul viitor și v-ați construit propriul spațiu de prosperitate și cooperare bazat pe valori comune. Nu a fost o călătorie ușoară, cu perioade de destabilizare și conflicte, în care țările voastre s-au confruntat cu interferențe sau agresiuni. UE vă este alături în deplină solidaritate”, a transmis oficialul european.

Charles Michel a marturisit că obiectivul UE este să ajute cele trei state să depășească toate provocările: „Dorim să stimulăm stabilitatea și reziliența în interesul cetățenilor noștri, împreună cu partenerii noștri transatlantici. Într-o singură generație, UE a cunoscut, de asemenea, schimbări profunde, creând cel mai mare spațiu democratic din lume. Am depus eforturi pentru a ne forja unitatea și pentru a ne apăra libertatea și valorile fundamentale.”

„În 2009, la summitul de la Praga, am decis să lansăm Parteneriatul estic, iar astăzi, 12 ani mai târziu, Parteneriatul estic este o realitate de care beneficiază toți cetățenii noștri. Împărtășim o agendă și un scop comun, determinate de priorități și nevoi comune”, a mai adăugat acesta.

Charles Michel a anunțat că în decembrie, se va organiza următorul summit al Parteneriatului estic la Bruxelles: „Astăzi vă fac o promisiune: UE va rămâne un partener puternic și de încredere pentru regiunea dumneavoastră. Contăm pe angajamentul dumneavoastră de a avansa reformele, nu pentru a face pe placul Bruxelles-ului, ci în interesul cetățenilor și al societăților dumneavoastră. Împreună, trebuie să apărăm întotdeauna drepturile omului și statul de drept, egalitatea de drepturi, nediscriminarea și libertatea de exprimare, de întrunire și de presă. Acestea ne definesc cine suntem și reprezintă cea mai bună garanție pentru prosperitate.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău