Charles Michel: Liderii UE vor discuta despre crearea unei „comunități geopolitice europene pentru țările care aspiră să ni se alăture"

  • 19 Mai 2022 08:35
Charles Michel: Liderii UE vor discuta despre crearea unei „comunități geopolitice europene pentru țările care aspiră să ni se alăture

Președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, s-a pronunțat miercuri în favoarea unui proces de aderare „progresiv” la UE și a apărat ideea creării unei „comunități geopolitice europene" pentru a pregăti țările candidate la integrare, relatează AFP.

„Am început să-i consult pe liderii celor 27 pe această temă și o voi pune pe ordinea de zi a Consiliului European din iunie", a anunțat el în fața Consiliului economic și social al UE de la Bruxelles, scrie digi24.ro.

„Acest proiect va fi în mod special util pentru țările care aspiră să ni se alăture", a explicat el. „Dar asta nu este o garanție pentru cei care participă că vor fi într-o zi membri ai UE", a avertizat el, conform Agerpres.

Charles Michel reia astfel sub o nouă denumire propunerea privind o „comunitate politică europeană" apărată de președintele francez Emmanuel Macron în fața Parlamentului European la Strasbourg.

Ideea a fost lansată în 1989 de președintele francez François Mitterrand, care a vorbit despre crearea unei „confederații europene avansate”.

„Voi propune desfășurarea unei conferințe în această vară. Ea îi va reuni pe liderii UE și pe cei din țările partenere implicate, pentru a discuta despre opțiunile concrete ale acestui nou proiect comun", a precizat Charles Michel.

Charles Michel preconizează reuniuni ale șefilor de stat sau de guvern ai țărilor participante la această comunitate politică „cel puțin de două ori pe an" și participarea miniștrilor de externe ai țărilor candidate la reuniunile omologilor lor din UE.

Statele candidate la aderare se înmulțesc. Ucraina, Georgia și Republica Moldova au cerut statutul de țară candidată și speră să adere la UE, la fel ca Turcia și șase țări din Balcanii de Vest - Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bosnia.

„Însă negocierile de extindere trenează ca durată, din motive bune și din motive rele", a spus Charles Michel. „Ar trebui să facem procesul mai rapid, progresiv și reversibil", susține el. „Soluția ar fi o integrare progresivă și graduală" pentru a încuraja reformele, a explicat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău