Charles Michel: Extinderea va face UE mai sigură și mai prosperă și va proteja țările din Balcanii de Vest de influența malignă

  • 19 Noiembrie 2023 12:03
Charles Michel: Extinderea va face UE mai sigură și mai prosperă și va proteja țările din Balcanii de Vest de influența malignă

Extinderea va face Uniunea Europeană mai sigură și mai prosperă și va asigura, de asemenea, pace și stabilitatea în țările din Balcanii de Vest, a declarat joi președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează Reuters, citat de caleaeuropeană.ro.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina sub rezerva îndeplinirii unor condiții, în vreme ce, în cazul Georgiei, a recomandat să i se acorde statului de țară candidată.

Șefii de stat sau de guvern trebuie să decidă la mijlocul lunii decembrie, la summitul Consiliului European, dacă dau curs invitației executivului european. O astfel de decizie necesită unanimitate din partea țărilor membre, cu Ungaria văzută ca fiind principalul obstacol.

Joi, Michel a ajuns în capitala croată Zagreb pentru discuții legate de agenda strategică, ce include, printre altele, și extinderea UE. La acest dialog participă premierul țării-gazdă și prim-miniștrii din Malta, Polonia și Italia.

Președintele Consiliului European a evidențiat nevoia că țările membre să obțină unitatea în chestiunile strategice. 

Întrebat dacă vede o amenințare ca Rusia să orchestreze un nou conflict în Balcanii de Vest pentru a distrage atenția de la războiul declanșat în Ucraina, așa cum am a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Charles Michel a spus că ”nu putem exclude tentațiile Rusiei sau chiar ale altora de a încerca să intervină, de a încerca să influențeze și de aceea suntem absolut convinși că avansarea progreselor pe calea europeană este cu adevărat importantă pentru a asigura stabilitatea și pentru a ne asigura că această regiune va fi pașnică”.

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a declarat că ar putea exista câteva focare de instabilitate în Europa de Sud-Est, dar Croația susține cu tărie parcursul european al vecinilor săi.

„Doar ancorarea fermă a vecinilor noștri în procesele europene va garanta pacea, securitatea, stabilitatea și relații multilaterale mai bune. Ultimul lucru de care are UE nevoie este un alt război în sud-estul Europei”, a declarat Plenkovic. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE, în 2013, dar invazia Rusiei în Ucraina a readus extinderea în lumina reflectoarelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău