Charles Michel: Extinderea va face UE mai sigură și mai prosperă și va proteja țările din Balcanii de Vest de influența malignă
-
19 Noiembrie 2023 12:03
Extinderea va face Uniunea Europeană mai sigură și mai prosperă și va asigura, de asemenea, pace și stabilitatea în țările din Balcanii de Vest, a declarat joi președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează Reuters, citat de caleaeuropeană.ro.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina sub rezerva îndeplinirii unor condiții, în vreme ce, în cazul Georgiei, a recomandat să i se acorde statului de țară candidată.
Șefii de stat sau de guvern trebuie să decidă la mijlocul lunii decembrie, la summitul Consiliului European, dacă dau curs invitației executivului european. O astfel de decizie necesită unanimitate din partea țărilor membre, cu Ungaria văzută ca fiind principalul obstacol.
Joi, Michel a ajuns în capitala croată Zagreb pentru discuții legate de agenda strategică, ce include, printre altele, și extinderea UE. La acest dialog participă premierul țării-gazdă și prim-miniștrii din Malta, Polonia și Italia.
Președintele Consiliului European a evidențiat nevoia că țările membre să obțină unitatea în chestiunile strategice.
Întrebat dacă vede o amenințare ca Rusia să orchestreze un nou conflict în Balcanii de Vest pentru a distrage atenția de la războiul declanșat în Ucraina, așa cum am a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Charles Michel a spus că ”nu putem exclude tentațiile Rusiei sau chiar ale altora de a încerca să intervină, de a încerca să influențeze și de aceea suntem absolut convinși că avansarea progreselor pe calea europeană este cu adevărat importantă pentru a asigura stabilitatea și pentru a ne asigura că această regiune va fi pașnică”.
Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a declarat că ar putea exista câteva focare de instabilitate în Europa de Sud-Est, dar Croația susține cu tărie parcursul european al vecinilor săi.
„Doar ancorarea fermă a vecinilor noștri în procesele europene va garanta pacea, securitatea, stabilitatea și relații multilaterale mai bune. Ultimul lucru de care are UE nevoie este un alt război în sud-estul Europei”, a declarat Plenkovic. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE, în 2013, dar invazia Rusiei în Ucraina a readus extinderea în lumina reflectoarelor.