Charles Michel a anunțat că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

  • 28 Februarie 2022 11:04
Charles Michel a anunțat că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

'Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ținută'', a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV, potrivit 

El a adăugat că blocul comunitar are un ''foarte solid'' acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE și Ucraina.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie rapidă în această privință.

Acordul de asociere UE-Ucraina, care include un acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător, a pus bazele unei asocieri politice și unei integrări economice între UE și Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piață. Acordul a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul și educația. Totodată, a solicitat Ucrainei să implementeze reforme și să respecte principiile democratice, drepturile omului și statul de drept.

UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerțul internațional al acestei țări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi și împrumuturi au fost mobilizate de instituțiile financiare ale UE pentru a susține reformele din Ucraina, aplicând totodată condiționalități în funcție de progresul în realizarea acestor reforme.

Pe 16 februarie acest an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-și acopere nevoile de finanțare în 2022. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău