CFM planifică să repare 250 de kilometri de cale ferată din banii acordați de BERD și BEI

  • 11 Iunie 2018 15:38
CFM planifică să repare 250 de kilometri de cale ferată din banii acordați de BERD și BEI

Întreprinderea de stat "Calea Ferată a Moldovei" (CFM) planifică să repare o porțiune de 250 km de cale ferată pe tronsonul Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești din împrumuturile oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Potrivit infotag.md, pentru selectarea antreprenorului va fi lansată în trimestrul trei al acestui an. Prezentarea proiectelor va avea loc, la 20 iunie, în sediul întreprinderii de stat. După aceasta, conducerea CFM împreună cu ofertanții potențiali vor vizita porțiunea de drum care urmează să fie reparată.

Proiectul de restructurare a CFM, aprobat încă în 2015, presupune procurarea materialului rulant și reabilitarea infrastructurii feroviare. Pentru realizarea proiectului, BERD și BEI sunt dispusă să ofere credite a câte 52,5 milioane de euro, iar Comisia Europeană poate oferi un grant de 5 milioane de euro. Prima parte a contractului prevede achiziționarea a 11 locomotive diesel electrice potrivite atât pentru transportul de pasageri, cât și pentru cel de mărfuri.

De asemenea, urmează a fi cumpărate echipamente de întreținere aferente. A doua parte a contractului vizează reabilitarea infrastructurii feroviare. Lucrările de reabilitare vor fi concentrate asupra coridoarelor Bender-Chișinău-Ungheni-Bălți-Ocnița și Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Potrivit estimărilor experților, pentru reabilitarea infrastructurii feroviare și a materia lului rulant, CFM are nevoie de cel puțin 400 milioane de euro, fără a lua în considerare cheltuielile pentru electrificarea căii ferate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău