Cetățenii vor putea schimba bani fără buletin dacă suma nu depășește 10 mii de lei

  • 30 Martie 2023 15:50
Cetățenii vor putea schimba bani fără buletin dacă suma nu depășește 10 mii de lei

Cetățenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate numai dacă suma nu depășește 10 mii de lei. O prevedere în acest sens se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, transmite IPN.

Proiectul vine să introducă noțiuni noi privind „moneda virtuală” sau „furnizor de servicii privind monedele virtuale”. Potrivit autorilor, modificările sunt necesare în contextul dezvoltării rapide a acestui sector și a riscului utilizării abuzive a monedelor virtuale cu scopul spălării banilor și finanțării terorismului.

În legislație va fi introdus termenul de active crypto. Potrivit proiectului, este interzisă licențierea platformelor de schimb crypto la nivel național. Totodată, este permis cetățenilor Republicii Moldova de a efectua activități cu crypto doar prin intermediul instituțiilor financiare autorizate, iar pentru aceste activități este impusă o limită de 50 de mii de lei lună. Este necesar un cont bancar/cont de card pe numele persoanei care tranzacționează crypto.

Inițiativa legislativă introduce obligația executorilor judecătorești de a raporta Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informația privind tranzacțiile suspecte.

Proiectul de lege a fost elaborat în baza recomandărilor Comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei și transpune o serie de directive europene din domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău