Cetățenii sunt obligați să înștiințeze asiguratorul dacă își vând mașina

  • 11 Aprilie 2023 16:26
Cetățenii sunt obligați să înștiințeze asiguratorul dacă își vând mașina

Proprietarii de autovehicule – beneficiari de asigurare RCA – au obligația să anunțe asigurătorul în cazul în care își vând, donează sau schimbă automobilul, transmite IPN.

„Este important să informați asigurătorul RCA că nu mai dețineți în proprietate mijlocul de transport asigurat, deoarece doar în acest mod, aveți posibilitatea fie de a cesiona (transmite) drepturile contractuale de asigurare obligatorie RCA noului proprietar, fie de a rezoluționa (desființa) contractul existent”, precizează Comisia Națională a Pieței Financiare.

Dacă persoana decide să rezoluționeze contractul ca urmare a înstrăinării autovehiculului, există oportunitatea de a recupera o parte din banii plătiți pe prima de asigurare. Condiția este că nu a fost achitată sau nu este datorată nicio despăgubire pentru accidente produse din vina asiguratului, care au avut loc în perioada de valabilitate a contractului RCA.

Potrivit CNPF, dacă are loc înstrăinarea vehiculului fără informarea asigurătorului RCA și se produce un accident din vina persoanei care a achiziționat mijlocul de transport, compania de asigurări poartă răspundere în baza contractului RCA încheiat cu fostul proprietar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău