Cetățenii sunt chemați la protest când Parlamentul va examina moțiunea de cenzură

  • 30 Septembrie 2016 23:47
Cetățenii sunt chemați la protest când Parlamentul va examina moțiunea de cenzură

Un grup de inițiativă cheamă cetățenii la protest în ziua când Parlamentul va examina moțiunea de cenzură înaintată de mai mulți deputați.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, grupul a făcut publică o declarație prin care își anunță susținerea pentru demiterea Guvernului Filip.

„Dacă vor trece legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, va trebui să plătim cu toții miliardul furat, indiferent de opțiunile politice sau de alte convingeri. Vă îndemnăm pe toți să venim la Parlament și să susținem moțiunea de cenzură,  printr-un protest pașnic să îi îndemnăm pe deputați să nu admită această ilegalitate care va duce la sărăcirea definitivă a populației”, se spune în declarație.

Activistul Sergiu Tofilat a menționat că în cadrul unui forum civic, care a avut loc la 29 septembrie, experții din domeniul financiar-bancar au spus că existe alte soluții pentru acoperirea banilor dispăruți din sistemul bancar. „Gaura generată la rezervele valutare din cauza acțiunilor nechibzuite sau chiar rău intenționate ale Guvernului și fostei conduceri a Băncii Naționale trebuie trecută la evidența extra-bilanț a Băncii Naționale a Moldovei. Acoperirea acestei găuri trebuie făcută prin recuperarea banilor de la hoții miliardului, prin munca organelor de anchetă”, a citit Sergiu Tofilat din declarație.

Potrivit activistului, cetățenii Republicii Moldova trebuie să achite Băncii Naționale 21 de miliarde de lei – creditul de 13 miliarde oferit de BNM sub garanția statului celor trei bănci devalizate, plus dobânda anuală de 5%. Astfel, fiecare cetățean va trebui să achite câte circa 10 mii de lei.

Fostul vicepreședinte al Curții de Conturi, Tudor Șoimu, a declarat că fraudele economice care au avut loc în Republica Moldova depășesc cu mult ceea ce se cunoaște. „De fapt, când vorbim de jaful miliardului, această problemă nu a apărut în 2012 sau 2013. Această gaură bancară a început mult mai demult – prin 2002-2003. Creditele neperformante au fost acordate încă de atunci. În 2010 Parlamentul s-a pregătit de acest jaf pentru că a interzis Curții de Conturi să verifice activitatea BNM. Acum politica bancară nu este verificată de nimeni în Moldova”, spune  Tudor Șoimu.

Mihaela Popescu, membră a Consiliului organizațiilor studențești din Moldova, a spus că tinerii reprezintă cea mai vulnerabilă pătură din societate, de aceea nu pot să nu reacționeze la ilegalitățile care se fac în țară. „Noi, tinerii conștienți, suntem împotriva acestei asumări de către Guvern, susținem moțiunea de cenzură înregistrată în Parlament”, a spus Mihaela Popescu.

În opinia activistului Sergiu Ungureanu, banii dispăruți au fost furați din buzunarul oamenilor. Întoarcerea lor de către Guvern nu înseamnă altceva decât că vor fi alocate resurse mai puține pentru renovarea școlilor și grădinițelor, pentru întreținerea spitalelor.

Regulamentul Parlamentului prevede că moțiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău