Cetățenii stabiliți cu domiciliul în străinătate vor putea beneficia de pensii din R.Moldova

  • 08 Mai 2018 16:47
Cetățenii stabiliți cu domiciliul în străinătate vor putea beneficia de pensii din R.Moldova

Cetățenii stabiliți cu domiciliul în străinătate vor putea beneficia de pensii din Republica Moldova. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o normă din Legea cu privire la pensii care le îngrădește în prezent aceste drept, ca urmare a unei sesizări depuse o pensionară ce s-a stabilit cu traiul în Germania.  

Curtea Constituțională a fost sesizată de avocatul unei femie în vârstă de 81 de ani, care era deja pensionară în 2002, când s-a stabilit cu traiul în Germania. Ea a încercat inițial să obțină pensie din noua sa țară de domiciliu, dar nu a reușit întrucât Republica Moldova nu avea un acord de securitate socială cu Germania. Ulterior, și autoritățile moldovenești i-au refuzat dreptul la pensie, deoarece Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat spune că cetățenilor care își stabilesc domiciliul în străinătate nu li se acordă dreptul la pensie.

„Reclamanta și-a îndeplinit obligațiile față de stat, a contribuit cu contribuțiile respective pentru a fi protejată la atingerea vârstei de pensionare, însă prin art.36 i s-a sistat acest drept. Dacă între Republica Moldova și Republica Federală Germană ar fi fost încheiate acorduri, ea ar fi putut beneficia de dreptul la pensie. Reclamanta are vârsta de 81 de ani. Cam cât ar trebui să mai aștepte ca să beneficieze de acest drept?”, a declarat Petru Coșleț, avocatul reclamantei.  

Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, Valeriu Cuciuc, a remarcat, pe de altă parte, că norma corespunde Legii Supreme, dar problema în această cauză ține de aplicarea ei arbitrară. Oficialul a explicat că norma se aplică în cazul în care pensia nu a fost stabilită, dar nu și în cazul reclamantei care beneficia de pensie deja în momentul când s-a domiciliat în Germania.

„Este problema aplicabilității legii și în nici un caz nu este vorba de neconstituționalitatea normei de drept. Este o decizie arbitrară, fiind că norma de drept spune expres că nu i se acordă acest drept, dar nu este lipsit de acest drept pe care deja îl are”, a afirmat reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, Valeriu Cuciuc. 

Și reprezentata Guvernului a remarcat că norma respectivă trebuie păstrată în lege.

„Nu ne putem dezice de această clauză, deoarece drepturile la pensie sunt achitate din contribuțiile persoanelor care domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova”, a afirmat aceasta.

Republica Moldova are semnate 13 acorduri de securitate socială cu țările UE, inclusiv cu Germania, dar acesta din urmă nu a fost ratificat astfel că nu produce deocamdată efecte juridice. De asemenea, există acorduri similare și cu 5 state din CSI. Aceste acorduri de securitate socială sunt bazate pe principiul teritorialității, așa încât pensia poate fi exportată, dacă cetățeanul se stabilește cu domiciliul în țara respectivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău