Cetățenii români din străinătate, inclusiv cei din Rep. Moldova, vor putea vota la alegerile prezidențiale din România

  • 09 August 2019 12:26
Cetățenii români din străinătate, inclusiv cei din Rep. Moldova, vor putea vota la alegerile prezidențiale din România

Cetățenii români din străinătate, inclusiv cei din Rep. Moldova, vor putea vota la alegerile prezidențiale din România din 10 și eventual 24 noiembrie, dacă va fi turul doi de scrutin, în premieră, trei zile consecutiv.

De asemenea, alegătorii vor putea opta și pentru votul prin corespondență, dar vor putea solicita și deschiderea unor secții de vot suplimentare. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a prezentat într-o conferință de presă particularitățile votării la alegerile prezidențiale.

Cetățenii români din străinătate, inclusiv cei din Rep. Moldova, vor putea vota la alegerile prezidențiale din România din 10 și eventual 24 noiembrie, dacă va fi turul doi de scrutin, în premieră, trei zile consecutiv. De asemenea, alegătorii vor putea opta și pentru votul prin corespondență, dar vor putea solicita și deschiderea unor secții de vot suplimentare. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a prezentat într-o conferință de presă particularitățile votării la alegerile prezidențiale. 

Autoritățile române vin cu mai multe noutăți pentru alegătorii din străinătate în privința particularităților și a modului de votare la alegerile prezidențiale din acest an, între care organizarea votării la secțiile din afara României pe durata a trei zile la rând.

Astfel, alegătorii vor putea vota vineri, 8 noiembrie, între orele 12.00 și 21.00, precum și sâmbătă și duminică între orele 07.00 și 21.00. În plus, cei care în ziua de duminică, la ora 21.00 se vor afla în incinta secției de votare, își vor putea exercita dreptul la vot până la miezul nopții (ora 23.59).

Totodată, alegătorii pot cere deschiderea unor secții suplimentare în anumite localități, dacă vor exista cel puțin 100 de solicitări. Pentru aceasta, ei trebuie să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Tot acolo, urmează a se înregistra și cei care vor opta să voteze prin corespondență. Este important ca alegătorii să se înregistreze pe această pagină web până la 11 septembrie, inclusiv, a menționat ambasadorul Daniel Ioniță

Intenționăm să dimensionăm numărul de secții de votare pe baza experiențelor noastre anterioare. Vom menține un nivel similar de angajament, la care însă, trebuie să ținem cont, legiuitorul a introdus câteva prevederi suplimentare: votul începe de vineri și se finalizează duminică, votul prin corespondență și, de asemenea, cetățenii pot să solicite și înființarea unor noi secții de vot în localitățile unde cu adevărat există un interes față de alegerile respective, a spus Daniel Ioniță.

În premieră, la aceste alegeri, va fi utilizat un sistem de prevenire a votului ilegal care va semnala cazuri deosebite precum cele în care alegătorul a mai votat la același scrutin, inclusiv prin corespondență. O altă noutate este că alegătorii vor semna pe un dispozitiv electronic, ceea ce va reduce timpul necesar pentru votare, a mai spus Daniel Ioniță:

Alegătorii, cu titlu de noutate la acest scrutin, vor semna pe un dispozitiv electronic. Acesta, din punctul meu de vedere, este un element de maxim interes și de maximă noutate, pentru că știm din experiența scrutinelor anterioare, că cei mai mulți timp consumați la o secție de vot erau reprezentanți de înscrierea manuală în listele de vot suplimentare, a menționat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță .

Amintim că la ultimele alegeri din România – cele europarlamentare, în Republica Moldova au fost deschise 36 de secții de votare, fiind înregistrat un număr record de participanți la vot de aproximativ 67 de mii de persoane, la unele secții formându-se cozi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău