Cetățenii R.Moldova vor fi avertizați la timp în cazul unor inundații, datorită UE

  • 02 Mai 2018 12:01
Cetățenii R.Moldova vor fi avertizați la timp în cazul unor inundații, datorită UE

Republica Moldova ar putea avea în scurt timp un sistem integrat de avertizare timpurie în caz de urgență, proiectul fiind finanțate în proporție de 90% de Uniunea Europeană.

Implementarea sistemelor de înștiințare teritorială privind prevenirea populației în situații excepționale va fi posibilă grație unui proiect formulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în colaborare cu Direcția Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Situații Excepționale în regiunea Cernăuți. Inițiativa a fost lansată în cadrul Programului Parteneriatului Estic de cooperare teritorială R. Moldova  - Ucraina.

„Proiectul va avea ca rezultat un sistem integrat de avertizare timpurie, care este în măsură să informeze autoritățile competente, iar în caz de urgențe, să transmită semnale comunităților, care ar putea fi afectate”, se precizează într-un comunicat al IGSU. 

Cei care vor fi informați despre eventuale situații sunt locuitorii satelor Drepcăuți, Criva, Șirăuți și Lipcani din partea de nord a R. Moldova, dar și cei din regiunea Cernăuți a Ucrainei. Programul prevede instalarea sistemelor de înștiințare în regiunile inundabile ale râului Prut din R.Moldova și Cernăuți, Ucraina. Astfel, comunitățile din prejma râului Prut să beneficieze de un sistem de avertizare timpurie în caz de pericole pentru a reuși evacuarea mai urgentă într-o situație excepțională de amploare. IGSU susține că Programul va avea un impact social, economic și de mediu prin reducerea costurilor financiare ale inundațiilor și prin protejarea oamenilor

Uniunea Europeană alocă 90% din bugetul total, ceia ce reprezintă aproape 300 mii euro, iar contribuția partenerilor este în valoare de 10%.  Activitățile de implementare a proiectului urmează să fie lansate, într-o conferință de deschidere, care va avea loc pe 5 iunie 2018 în raionul Edineț.    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău