Cetățenii R.Moldova suferă de „moralitate fiscală scăzută”, din cauza neîncrederii în instituțiile statului
-
30 Ianuarie 2017 14:10
Deși autoritățile își propun de mai mulți ani reducerea economiei subterane și a fenomenului salariilor în plic, deocamdată realizările lipsesc în acest domeniu, iar una dintre cauze ar fi neîncrederea în instituțiile statului, susțin experții.
În cadrul recentei întrevederi a premierului Pavel Filip cu reprezentanții companiei PricewaterhouseCoopers, care implementează un program finanțat de Guvernul Marii Britanii a fost prezentat un studiu privind îmbunătățirea gradului de colectare fiscală, dar acesta nu a fost făcut public. Analiștii de la Chișinău au remarcat că este nevoie de aplicarea unor măsuri complexe pentru reducerea fenomenului economiei informale.
În opinia lui Alexandru Fală de la Expert Grup, cetățenii din Republica Moldova nu au încredere în instituțiile statului și asta ar fi una dintre principalele cauze ale unei moralități fiscale scăzute. El a adus exemplul sistemului de pensii ineficient care nu îi încurajează pe cetățeni să contribuie și îi determină să accepte salariile ”în plic”.
Potrivit expertului, la îmbunătățirea moralității fiscale ar putea contribui lupta eficientă împotriva corupției și sporirea încrederii în sistemul de guvernare.
Analistul Roman Chircă remarcă faptul că nu este posibilă eradicarea completă a fenomenului economiei subterane, dar pentru diminuarea acestuia este nevoie aplicarea unor măsuri complexe. Potrivit analistului, plățile sociale sunt destul de mari pentru agenții economici, care aleg să nu le achite, iar numai aplicarea măsurilor punitive asupra antreprenorilor nedisciplinați nu reprezintă o soluție eficientă.
Economia subterană ar reprezenta peste 80 la sută din economia Republicii Moldova, potrivit datelor unui studiu al Confederației Naționale a Sindicatelor, prezentat recent în cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Pavel Filip. Cel mai mare procent de angajări informale se atestă în agricultură, construcții, comerț, domeniul hotelier și cel de agrement.