Cetățenii Republicii Moldova din diaspora vor putea accesa granturi

  • 12 Februarie 2016 15:47
Cetățenii Republicii Moldova din diaspora vor putea accesa granturi

Cetățenii Republicii Moldova din diaspora vor putea accesa 39 de granturi în valoare totală de 125 de mii de franci elvețieni, în cadrul proiectului „Diaspora Engagement Hub”.

 În cadrul proiectului vor fi 3 subprograme ce le vor da șansa cetățenilor moldoveni care trăiesc și muncesc peste hotare să se implice în dezvoltarea comunităților din Republica Moldova.

Primul subprogram se referă la reîntoarcerea profesională a diasporei și va oferi 18 granturi de câte 2 mii de franci elvețieni. El presupune revenirea cetățenilor moldoveni în țară pentru un termen scurt, de la 2 săptămâni la 2 luni, pentru proiecte de dezvoltare academică, socială și economică. Al doilea subprogram va oferi 16 granturi de câte 4 mii de franci pentru proiecte inovatoare ale diasporei, iar al treilea va finanța parteneriatele tematice regionale. Este vorba despre 5 granturi de câte 5 mii de franci dedicate organizațiilor cetățenilor din diaspora, a declarat directorul Biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea.

”Toate aceste trei subprograme sunt destinate, în special, punerii în valoare a potențialului uman, intelectual și creativ al diasporei. Multe dintre proiectele concrete sunt orientate spre dezvoltarea Republicii Moldova, în special pe dimensiunea locală”, a declarat Valeriu Turea.

Șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, Antonio Polosa, a menționat importanța programelor dedicate persoanelor care s-au stabilit peste hotare.

”Acest program va ajuta la circulația ideilor și proceselor inovative și va lărgi rețelele de comunicare sociale. Credem că trebuie să se investească mai mult în capacitatea de asociere a diasporei, astfel încât aceasta să devină o voce mai puternică”, a declarat Antonio Polosa.

Guvernul are intenția de a recâștiga încrederea cetățenilor, inclusiv a celor aflați peste hotare, a menționat prim-ministrul Pavel Filip, prezent la eveniment.

”Guvernul are toată deschiderea pentru a facilita transferul de competențe, de experiență profesională și de cunoștințe și de bune practici de la reprezentanții diasporei”, a declarat Pavel Filip.

Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare și implementat de Biroul pentru Relații cu Diaspora și misiunea în Republica Moldova a Organizației Internaționale pentru Migrație.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău