Cetățenii Republicii Moldova care au muncit legal în Republica Letonia ar urma să beneficieze de pensii

  • 15 Martie 09:59
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit legal în Republica Letonia ar urma să beneficieze de pensii

Moldovenii stabiliți în Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale, după ce Parlamentul a ratificat un acord în domeniul securității sociale, semnat la Bruxelles în decembrie 2023.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți din Republica Moldova, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Este vorba despre angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc. Aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială: pensia pentru limită de vârstă; pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale; pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensia de urmaș și ajutorul de deces.

Potrivit Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. 

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău