Cetățenii R. Moldova pot beneficia de un program de asistență financiară, care va reduce consumul de energie și costurile în gospodăriile casnice

  • 23 Noiembrie 2023 13:43
Cetățenii R. Moldova pot beneficia de un program de asistență financiară, care va reduce consumul de energie și costurile în gospodăriile casnice

Începând de astăzi, 23 noiembrie, cetățenii Rep. Moldova pot beneficia de un program de asistență financiară, care va reduce consumul de energie și costurile în gospodăriile casnice. Este vorba despre două tipuri de vouchere: un voucher de 500 de lei pentru becuri LED și un voucher de 12 mii de lei pentru electrocasnicele mari și noi, în locul celor vechi. Anunțul a fost făcut în cadrul lansării programului „Rabla pentru electrocasnice”. De vouchere pot beneficia doar persoanele care s-au înregistrat anul trecut în sistemul compensatii.gov.md și din rândul celor mai vulnerabile categorii, transmite Radio Chișinău.

„Rabla pentru electrocasnice” este un program de înlocuire a echipamentelor casnice vechi și uzate, prin care cetățenii pot să cumpere electrocasnice noi cu eficiență energetică ridicată. Voucherele vor fi eliberate pentru patru tipuri de produse electrocasnice: frigidere, mașini de spălat, aragaze electrice și lămpi LED.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că proiectul are o abordare dublă, concentrându-se atât pe îmbunătățirea eficienței energetice, cât și pe sprijinirea celor aflați în situație de maximă vulnerabilitate.

Printre beneficiarii acestui program, prin intermediul PNUD au fost selectați circa 50 de mii de gospodării casnice. Acest proiect direct sau indirect influențează și trecerea treptată a Rep. Moldova la economia circulară, pentru că pentru a putea procura un frigider sau o mașină de spălat trebuie să aduci echipamentul vechi, iar acest echipament vechi nu va fi pur și simplu aruncat, el va fi reciclat într-un mod civilizat”, a spus Victor Parlicov.

Proiectul pilot, are drept obiectiv primar evaluarea modului în care atât sectorul privat, cât și cel public, vor răspunde la nevoile cetățenilor în ceea ce privește eficiența energetică, a declarat Reprezentanta rezidentă PNUD în Rep. Moldova, Daniela Gasparikova.

Obiectivul acestui program este ca în urma implementării acestuia să putem transmite rezultatele și experiența pe care am acumulat-o către Agenția de Eficiență Energetică care să continue acest program țintind foarte bine alocarea acestor vouchere în vederea abordării problemelor în care se confruntă Rep. Moldova privind eficiența energetică”, a declarat Daniela Gasparikova.

Directorul Agenției pentru Eficiența Energetică (AEE) Ion Muntean a explicat că beneficiarii de vouchere în acest an sunt cei care s-au înregistrat pentru compensații anul trecut. Persoanele care se vor înscrie pentru compensații în acest an vor deveni potențiali beneficiari ai programului în 2024.        

Persoanele beneficiare sunt informate prin intermediul unor sms-uri sau prin intermediul adreselor de email. Sunt două tipuri de vouchere: un voucher de 500 de lei pentru becuri LED și un voucher de 12 mii de lei pentru electrocasnicele mari care includ: frigidere, mașini de spălat și cuptoare electrice. Persoanele care au un voucher de 500 de lei este suficient să meargă cu buletinul la unul din magazinele partenere. Însă pentru voucherele în sumă de 12 mii de lei, persoanele trebuie să meargă la magazin  să aibă poze la electrocasnicele vechi și să achite o contribuție de 20% din valoarea echipamentului nou. Contribuția care este achitată de către beneficiari este colectată pe un cont aparte și urmează să fie valorificată pe parcursul sesiunilor care vor fi implementate pe parcursul anului 2024”, a explicat Ion Muntean.    
Voucherul este electronic și poate fi accesat pe platforma ecovoucher.md. Acesta are o valabilitate limitată, în funcție de sesiune și tipul de produse electrocasnice incluse.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este dezvoltat cu suportul Programului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău