Cetățenii pot vizualiza în cabinetul personal calculele privind gradele de vulnerabilitate atribuite

  • 14 Decembrie 2023 10:34
Cetățenii pot vizualiza în cabinetul personal calculele privind gradele de vulnerabilitate atribuite

Începând cu ziua de ieri, 13 decembrie, cetățenii care s-au înregistrat în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică” își pot vizualiza calculul în baza căruia le-a fost acordat gradul de vulnerabilitate energetică, precizează un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În „cabinetul personal” de pe platforma compensatii.gov.md vor fi afișați următorii parametri, care au servit drept bază la calculul vulnerabilității energetice a familiei: venitul global lunar al gospodăriei casnice; venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice; costul estimat al energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică la tarife necompensate; raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.

„Sistemul informațional a stabilit automat categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriilor înregistrate pe platformă în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie. Pentru a garanta o distribuție echitabilă a compensațiilor, datele introduse de solicitanți au fost supuse unei verificări atente și au fost analizate veniturile și cheltuielile gospodăriilor casnice, precum și numărul de membri ai acesteia. Pentru a obține informații cât mai corecte, au fost verificate nouă baze de date deținute de stat sau de instituții private”, a precizat MMPS.

Începând cu acest an, autoritățile au acces la datele privind creditele imobiliare ale solicitanților deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare. Această măsură permite estimarea mai exactă a venitului disponibil al gospodăriei.

Dacă cetățenii nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate atribuit sau au întrebări suplimentare privind acordarea categoriei de vulnerabilitate energetică, pot apela la Linia Verde: 0 8000 5000 sau expedia un mesaj la adresa electronică [email protected].

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău