Alegerile în R.Moldova s-ar putea desfășura timp de două zile

  • 21 Iunie 2023 14:20
Alegerile în R.Moldova s-ar putea desfășura timp de două zile

Alegerile în R.Moldova s-ar putea desfășura timp de două zile. O dezbatere pe marginea proiectului de Regulament privind particularitățile votării pe parcursul a două zile a fost organizată de către CEC cu participarea experților „Promo-Lex”, scrie Radio Chișinău.

În Republica Moldova alegerile ar putea fi desfășurate timp de două zile, iar în acest sens ar putea fi preluată experiența României de organizare a trei zile de vot pentru cetățenii aflați în afara țării, a spus secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii.

„Cunoaștem bine că statul român a desfășurat nu două zile, dar trei zile de vot pentru cetățenii care s-au aflat în afara țării. Noi am avut un schimb de opinii cu colegii de la Autoritatea Electorală din România, în mare parte s-au preluat practici care le utilizează de către aceștia”, a spus  Alexandru Berlinschii.

Potrivit proiectului, decizia îi va aparține Comisiei Electorale Centrală și va putea fi luată cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Experții „Promo-Lex” au venit cu recomandări de îmbunătățire a proiectului. Printre aceste se numără și stabilirea clară cum vor vota alegătorii care vor împlini vârsta de 18 ani duminică, dacă aceștia vor putea să-și exercite votul în ziua de sâmbătă.

O altă recomandare ține de filmarea în localul secției de votare pe tot parcursul nopții dintre cele două zile de vot. Expertul Igor Bucătaru a atenționat asupra posibilităților tehnice, de funcționare a echipamentului.

 „Privind filmarea pe parcursul nopții este prevăzută o procedură, de exemplu, sâmbătă sunt alegeri, iar a doua zi acestea continuă și când se păstrează documentele regulamentul ne propune pe parcursul nopții să fie camera pornită, să filmeze. Din experiența noastră, cel puțin cu utilajele pe care le deținem la moment apare problema cu memoria care devine insuficientă după o zi de filmare. Trebuie de văzut dacă este realizabil acest punct, luând în considerare camerele video pe care le avem acum”, a spus Igor Bucătaru.

De asemenea, experții atrag atenția asupra sintagmei „timpul rezonabil de așteptare” în participarea cetățenilor la vot și propune specificarea exactă a timpului de așteptare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău