Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Italia vor primi prestații sociale

  • 19 Iunie 2021 10:39
Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Italia vor primi prestații sociale

Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Italia vor beneficia de prestații sociale. Un acord în domeniul securității sociale a fost semnat, la Roma, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul italian al muncii și politicilor sociale, Andrea Orlando, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău.

„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers –să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a menționat Maia Sandu.

Conform acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, concetățenii noștri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat șefa statului.

Maia Sandu întreprinde o vizită oficială la Roma, Italia, în perioada 18-20 iunie curent, la invitația omologului său Italian.

Casa Națională de Asigurări Sociale din Republica Moldova aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale, semnate cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și cu Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău